ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН

0 862

Извештај селектора 23. Фестивала класике

СЕЛЕКЦИЈА ЗА 23. ФЕСТИВАЛ КЛАСИКЕ “ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН“ 2015.

Сагледавајући позоришна остварења у Републици Србији и региону, базирана на делима која припадају класичној драмској књижевности, селектор је уврстио у најужи избор следећих седам представа у којима су главни критеријуми били оригиналност и иновативност редитељског поступка, актуелност и савременост, богатство глумачког израза и снага укупног уметничког доживљаја.

Селектор је погледао преко двадесет остварења у земљи и региону и одлучио се за ових седам представа које би требалo да се нађу на Фестивалу.

Е. Јонеско: “Носорог“, р. С. Тришић/ НП Кикинда- недеља, 25.10.2015

Апсурдна парабола о “идеолошком загађењу” и једноумљу које је аутор Ежен Јонеско искусио у Румунији половином прошлог века,   основа је на којој Снежана Тришић гради више него актуелну представу која указује на погубност свеопштег фанатизма груписања у крдо или чопор.

Б. Нушић: „ПАЛИЛУЛСКИ РОМАН“, р. Е. Савин/ Београдско драмско позориште Београд– петак, 30.10.2015.

Егон Савин је у скрајнутој Нушићевој драми “Иза божјих леђа” пронашао актуелну тему. Говори и о моралном пропадању београдске периферије с краја 19. века, дакле о социјалном безнађу. Представа обилује љубавним страстима; неумереним, неразумним, слепим. Непогрешиви дијагностичар менталитета расклинкао је своје ликове до највеће дубине њиховог бића. Егон Савин додаје нашем најпопуларнијем и најдуховитијем класику Нушићу особине модерног, космполитског, писца.

А. Поповић: “Мрешћење шарана”, р. Е. Савин/ Б.Лука /Република Српска/БиХ   понедељак, 26.10.2015

Из представе настале према делу нашег савременог класика, култног писца Александра Поповића, у режији Егона Савина избија аутентични хуманизам. И то је највећа врлина ове представе. Егон Савин, један од најбољих познавалаца дела Александра Поповића, у први план поставља неизмерну духовитост с којом аутор представља изузетно окрутне односе и сурову борбу за власт међу људима који су једни другима блиски и једни другима много значе. То је слика света која није сасвимружичаста, али ни сива и мрачна, упутствоикако живети боље и слободније, те како избегнутизло.

В. Шекспир: “Много вике ни око чега”, р. А.Ђорђевић / НП Сомбор– четвртак, 29.10.2015.

Ексклузивна, интелигентна представа о распореду снага међу половима у сталном рату..Ана Ђорђевић је желела да искаже многе дубинске дилеме света подељеног на мушкарце и жене, младиће и девојке, али и на више и ниже – племенитије и подмуклије људе оба пола. Заправо – раздвојиле су се сфере игре и сфере трагичног,разиграно,елегантно. Нобична и савесна представа, која поставља различита питања – морална, филозофска, али сценска и уметничка и успоставља буран дијалог.

Еден фон Хорват: “Казимир и Каролина”, р. С. Тришић/ Атеље 212 – субота, 24.10.2015.

Могу ли емоције победити новац, то је кључно питање представе. Снежана Тришић изоштрава питање владавина капитала и материјалних вредности. Њена представа говори о економској кризи, о њеним узроцима и последицама о моралу и духовној кризи“, објашњава редитељка Снежана Тришић. “Казимир и Каролина” је представа грандиозне глумачке, визуелне и звучне снаге.

А. Поповић: „Бела кафа“, режија Милан Нешковић / Народно позориште Београд– среда, 28.10.2015.

Реч је о вртоглавој и маштовитој историјској сликовници у којој се мешају фарса, мелодрама, комедија, музичко позориште, неми филм и други жанрови.

Ј.П. Стерија: “Покондирена тиква”, р. Аида Буквић / НП Тузла / БиХ /       ( У част награђених ) – субота, 31.10.2015.

Аида Буквић је прозрела изразиту актуелност Стеријиног комада. У тузланској представи сви се чуде и ругају Феминој покондирености, али нико ту није невин и имун на новац и богатство. Тако је “Покондирена тиква” постала метафора друштва које је преко ноћи гурнуто у промене без добрих темеља.

Одлуком Фестивалског одбора, а на предлог НП „Стерија“, вршачки театар ће се на Фестивалу представити са Стеријиним делом „Зла жена“, док је раније била селектована представа „Летећа трупа“

Ј.П. Стерија/Д. Николић Николић/ Н. Завишић: Летећа трупа, р. Н. Завишић / НП “Стерија” Вршац / Ј.П. Стерија: Зла жена, режија Јован Грујић – петак, 23.10.2015.

Стерија и данас траје, и ту у свом граду данас „подиже роду цену“. И то је, можда, његова једина успела „шпекулација“. ово је трагикомична прича састављена од строфа Стеријине поезије, прекинути понеким монологом из Стеријиних драма. Представа открива неке важне аспекте Стеријиног живота на дирљив и романтичан начин, открива истине о глумцу и о позоришту, о стварању, о земљи (држави), о туги, о болу, о истини.

Селекцијом је у званични програм увршћен и „Разбијени крчаг“ Југословенског драмског позоришта из Београда, али из оправданих разлога ова представа не може да буде изведена у време одржавања Фестивала:

Х.Ф. Клајст: “Разбијени крчаг”, р. И.В. Торбица/ ЈДП

Комедија, али и окрутна, друштвено самосвесна критика корупције и општег друштвеног расула. Ову представу одликује стилска специфичност и комика која извире из наизглед баналне основне ситуације. Игор Вук Торбица вешто спаја и комику и трагику, обједињује пародију и таман апсурд реалности.. У игри је наглашена груба телесност, сочност ликова и животна веродостојност атмосфере.

Ђура Мрђа, селектор и директор Фестивала „Вршачка позоришна јесен“

НМР Инфо

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.