Zaboravili na granični prelaz

0 491

U Sečnju neprijatno iznenađeni zato što u Nacrtu prostornog plana APV nema međunarodnog punkta prema Rumuniji
Jaša Tomić – Međunarodni granični prelaz kod Jaše Tomića nije predviđen u Nacrtu prostornog plana AP Vojvodine. Ovo saznanje neprijatno je iznenadilo čelnike varošice i cele opštine Sečanj koja pokriva ovo područje. Plan njenog privrednog razvoja, u dobrom delu, upravo se naslanjao na budući prelaz prema Rumuniji s kojom se tim povodom uveliko kontaktiralo i pravljeni zajednički projekti. Predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević tvrdi da će prelaz ipak biti otvoren.

Granični prelaz kod Jaše Tomića, sa naše, i Fenj, sa rumunske strane, postoji već godinama, ali je funkcionisao kao malogranični preko koga su građani oko granice povremeno prelazili na jednu i drugu stranu i vremenom je porastao interes da se ovde otvori međunarodni punkt pa su za tako nešto već obavljene pripreme.

– Bez obzira na to da li je naš prelaz iz vojvođanskog plana izostavljen namerno ili slučajno, reč je o jednom od najvažnijih projekata lokalne samouprave, koji je koncipiran kao zamajac razvoja opštine ali je i od regionalnog značaja, a iza njega stoji višegodišnja aktivnost, koordinirana sa rumunskom stranom, i za koji je dobijena i podrška dve države – kaže Novak Zubac, predsednik MZ Jaša Tomić i funkcioner opštine Sečanj. On ističe da primer izostavljanja graničnog prelaza pokazuje da je Nacrt prostornog plana APV, kada je reč o razvoju infrastrukture i strategiji razvoja, očigledno urađen bez uvida u postojeće dokumente države i uz zaobilaženje lokalnih samouprava.

– Vlada Srbije je, na inicijativu naše opštine i županije Timiš u Rumuniji, pre dve godine donela odluku o prekategorizaciji prelaza u međunarodni. Opština Sečanj je uradila studiju izvodljivosti i uz podršku Fonda za kapitalna ulaganja uložila 600 miliona dinara u izgradnju 14 kilometara puta do državne granice, za koji su bila odobrena i sredstva IPA fonda na ime susedske saradnje Sečnja i Temišvara. U obezbeđenje tehničkih i drugih uslova (podzemni kabl za struju, nova trafo-stanica, kompjuteri, rampe) na graničnom prelazu Jaša Tomić – Fenj uloženo je oko 70 miliona. Rumunska strana takođe je uradila studiju izvodljivosti, izgradila put od Fenja do državne granice, pripremila nekoliko projekata za ovaj granični prelaz finansiranih iz programa prekogranične saradnje – predočava Zubac. Među planovima koji su oslonjeni na ovaj prelaz treba pomenuti i Regionalni ekološki plan opština Sečanj i Fenj, zatim upravljanje vanrednim situacijama u rumunsko-srpskom pograničnom području, kao i sporazum opštine Sečanj i županije Timiš o saradnji na projektima u oblasti infrastrukture na pomenutom prelazu.

Iz tog razloga predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević uputio jeAgenciji zaprostorno planiranje primedbe, tražeći uvažavanje postojećih akata Republikei Pokrajine, interesa lokalnesamouprave i obavljenih aktivnosti na realizaciji ovog kapitalnog projekta za sečanjsku opštinu.

– Plan će u ovom delu sigurno biti promenjen. Ne samo to, nego će već početkom sledeće godine ovde biti otvoren stalni međunarodni granični prelaz koji će dati ogroman doprinos razvoju naše privrede – rekao je juče za „Politiku” Predrag Milošević Karasi, dodajući da će nakon toga opština Sečanj jednom nogom već zakoračiti u Evropsku uniju.

Đ. Đukić – Politika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana