Zagrljaj pozorištu

0 951

FETRA-2

Iako ove godine, nažalost, nisam u mogućnosti da prisustvujem FETRi, to ne znači da ne mogu o istoj da napišem par reči.

Prošlogodišnji festival, na kom sam i sama učestvovala bio je divan, pisala sam o njemu mnogo i zaista nema potrebe da se ponavljam.

Elem, ono što želim da kažem jeste da u mestu kao što je Jaša Tomić jedan ovakav festival donosi više od zabave i kulture.

Donosi neku vrtsu izlaska iz svakodnevice i monotonije praznih ulica.

Dinamika pozorišta prenosi se na ljude, a može se čuti i nešto više od svakodnevnih razgovora i razmena ljubaznosti na ulici (,,Kako ste? Lepo vreme danas? Hoće li biti kiše?“ i slično).

Verujem da je i ove godine sala puna, verujem da su i ove godine kao i svake, gosti zanimljivi, a takođe verujem da su i ove godine prisutni problemi sa budžetom (ako nisu, ja se izvinjavam).

Uvek se postavljaju ista pitanja o kulturi, koliko ona može da učini da izađemo iz zaslepljujućeg sveta malih ekrana, koliko ona može da pomogne deci u daljem napretku na intelektualnom nivou, da li još uvek postoji,  koliko može da učini i čemu ona služi?

Uvek vičemo, ali ne činimo ništa.

Pa, osvrnimo se na jedno mesto poput Jaše, u kom je umetnost tradicija, u kom se godinama održava ovakav festival i eto, zapitajmo se kako se osećamo dok idemo u pozorište i gledamo predstave?

Osećamo se zadovoljno?

Ispunjeno?

Ili nam je apsolutno nevažno?

Zato se ja pitam, kako je moguće da pored FETRE ne postoji ni jedan drugi festival ili organizacija koja će aktivirati ljude da pokažu umetničke sklonosti?

Verujem da mnogi pišu, glume, čitaju, slikaju…

Zašto se ne aktiviraju književna udruženja, likovne kolonije ili bilo šta drugo što bi ljudima upotpunilo živote i skrenulo misli sa senzacija kako lokalnih tako i globalnih ako moram tako da kažem?

Zašto svake godine mora mučki da se bori i za ono malo što imamo, umesto da se dodaje još?

Kultura dolazi iz nas, mi je samo prenosimo dalje, na druge ljude, na decu…

Želim svim ljubiteljima pozorišne kulture, glumcima, gostima i organizatorima jedan divan ugođaj, lep provod i pre svega odmor uz ovogodišnju FETRU.

Lep pozdrav.

Jovana Petrov

FETRA-1

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana