Zaštita prirode oko Tamiša više nego potrebna

0 924

Predeli oko reke Tamiš jedni su od najlepših prirodnih celina, koji nadmašuju sva druga već zaštićena ravničarska područja u Srbiji. Takozvano ,,Potamišje’’, koje obuhvata predele oko reke Tamiš, na teritorijama opština Sečanj, Zrenjanin, Opovo i Kovačica, nema nijedan status zaštite, iako je od izuzetne prirodne vrednosti, pogotovu kada je reč o samoj reci Tamiš.

Tamis-01

Tim povodom, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, uz saradnju brojnih ekoloških stručnjaka i ljubitelja prirode, kao i uz ekološko udruženje ,,Eko talas’’ iz Tomaševca, pokrenuli su inicijativu za konačno rešenje statusa parka prirode ,,Potamišje’’, koje prema njihovim tvrdnjama predstavlja izuzetan razvojni potencijal srednjeg Banata.

,,Smatramo da je stanje na Tamišu više nego alarmantno, te je od izuzetnog značaja što pre obezbediti zaštitu u okviru parka prirode’’, rekao je predstavnik udruženja ,,Eko talas’’, Nenad Nikolić.

Park prirode ,,Potamišje’’ predstavlja značajnu šansu za ekonomski nerazvijene opštine, među kojima je i opština Sečanj, a samim tim, uspostavljanjem zaštite ovih predela, otvorila bi se mogućnost za promociju celog područja uz ogroman turistički potencijal.

,,Međutim, kako bi se ova inicijativa u potpunosti sprovela, potrebno je uključiti i same lokalne zajednice koje imaju deo Potamišja’’ , podseća Nikolić i apeluje na meštane i opštinske predstavnike da se blagovremeno uključe u ovaj projekat i informišu o samom značaju prirodnog parka ,,Potamišje’’. Više informacija o vrednostima zaštite predela oko reke Tamiš ovo udruženje će preneti kroz više sastanaka koje planiraju u budućnosti u svakoj opštini koja ima zemljište oko Tamiša.

Tamiš kroz opštinu Sečanj prolazi u dužini od 38 kilometara, a opština još uvek nije u potpunosti iskoristila potencijal ovog prirodnog bogastva.

Interesantno je da se u predelu Tamiša kod Jaše Tomić svakog proleća dešava takozvano ’’Cvetanje Tamiša’’, kada se iznad površine vode skupi neznatan broj insekata i stvara nesvakidašnji prizor.

N.Š.

Popunite upitnik „Park prirode Potamišje“

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.