Zašto su mape Brazila, Rusije, Indije i Kine najtraženije

0 2.079

Kvalitetne mape mogu biti odlična investicija, a na svetskom kolekcionarskom tržištu trenutno su najpopularnije karte zemalja BRIK-a – Brazila, Rusije, Indije i Kine.
mapaKako piše CNN, te „istorijske kapije“ iznova pišu istoriju, kroz nove naučne interpretacije uspona i padova gradova, država, zabeleženih ratnih avantura, potraga za blagom…
Karta Kine engleskog filozofa Džona Seldena napravila je nedavno takav prodor, inspirišući dve nove knjige koje analiziraju ekonomski procvat Londona – neraskidivo vezan za trgovinu s Kinom, kao što ta mapa iz 17. veka ilustruje.
Danijel Krouč, londonski ekspert za antičke mape i atlase, kaže za CNN da su motivi kolekcionara pre svega identifikacija ili sećanje na zavičaj, zanimanje za novo mesto za život, ali i za turističke destinacije.
Krouč, koji je posvetio život sakupljanju i prodaji antičkih mapa i atlasa, kaže da je nejlepši deo te kolekcionarske priče to što i kad biste danas počeli da ih sakupljate, mogli biste da imate prvoklasnu kolekciju, u svetskim razmerama.
Kad je reč o staroj školi slikarstva, delima impresionista, kineskoj keramici, modernoj umetnosti, koliko god je bogat kolekcionar – nikad ne bi mogao da nadmaši kolekcije Luvra, Britanskog muzeja… S mapama je drugačije: Krouč tvrdi da danas u galerijama možete kupiti karte i atlase koji su jednako dobri, neki čak i bolji od onih koje poseduju čuveni muzeji i biblioteke. Samo u Kroučovoj galeriji, u ponudi je otprilike 250 mapa i 50 atlasa u svakom trenutku.
Najveći skok cena u poslednje vreme beleže karte država BRIK-a, a povećano je i interesovanje za „tematske“ mape i one iz 19. i s početka 20. veka.
Prva moderna mapa štampana je pre više od 500 godina, a prvim kartama u istoriji smatraju se dijagrami iscrtani u pećinama još u praistoriji. Prve mape s tekstom pojavile su se u 12. veku. Mapa Svete zemlje u enciklopediji svetske istorije „Rudimentum Novitiorum“ iz 1475. godine, smatra se prvom modernom štampanom kartom.
Primerak te enciklopedije prodat je na aukciji prošle godine za 829.000 dolara.
Najbolja svetska kolekcija mapa nalazi se u Francuskoj nacionalnoj biblioteci u Parizu, smatra Krouč, dodajući da slede Biblioteka Kongresa SAD i Britanska biblioteka.
Većina današnjih najcenjenijih „institucionalnih“ kolekcija kartografije napravljene su u 17. i 18. veku, pa je jednu takvu kolekciju, na primer, sakupio i engleski kralj Džordž Treći.
Najskuplja karta na svetu je ona na kojoj je Amerika prvi put zabeležena pod tim imenom. Američka kongresna biblioteka platila je rekordnih 10 miliona dolara za tu zidnu kartu nemačkog kartografa Martina Valdsmilera, štampanu 1507. godine. To je jedina sačuvana kopija mape na kojoj prvi put piše „Amerika“.
Sagovornik CNN-a Kouč lično je postavio rekord za najskuplji atlas ikad – posredujući u prodaji prvog štampanog atlasa iz 1477, čija je cena dostigla 3,12 miliona dolara.
Najbolje mesto za kupovinu mapa je Holandija. Krouč kaže da na godišnjem Evropskom sajmu lepih umetnosti i antikviteta u Mastrihtu, osim vredne moderne umetnosti i nakita, mogu da se kupe zanimljive antičke karte.
Desetodnevni sajam ove godine počinje 14. marta.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana