Izložba slika „Putovanje kroz predele“ Milene Škrbić

U sklopu pratećeg programa Pokrajinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog“ organizovana je izložba slika „Putovanje kroz predele“ Milene Škrbić i radovi sa kolonije održana prošle godine u Krajišniku.
Milena Škrbić od svog ranog detinjstva se izražava na svojstven umetnički način, kroz crteže i slike. To su primetili njeni vaspitači, učitelji, nastavnici, a kasnije i profesori. Želja za slikanjem i predstavljanjem stvarnosti i svog unutrašnjeg sveta se ogledala već u njenim najranijim radovima od njene 14. godine života. Sve to je oblikovalo njen put i opredeljenje ka srednjoj Umetničkoj školi „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, u kojoj je završila smer Likovni tehničar kod profesora Dragoljuba Grkovića. Već u tim prvim crtežima videla se Milenina težnja da iskaže svoje biće, svoju posebnost, i svoj stav.
Slike iz serije „Putovanje kroz predele nastali u periodu od 2017. godine do danas, su predeli koje je ona u svojoj duši i umu osetila, posetila i predstavila na dvodimenzionalnom platnu. Krećući od sopstvene ideje da je predeo mesto gde čovek treba da zastane, odmori se, pokupi energiju iz prirode, ona nam predstavlja kroz svojstven ekspresionistički rukopis, slobodnu fovističku boju i inpresionistički trenutak atmosfere iz prirode. Predstavlja nam mesto na kome mi kao posmatrači treba da zastanemo, da se zapitamo koji je smisao našeg života, čime smo trenutno zauzeti i obuzeti u svom svakodnevnom prolaznom životu i kuda to žurimo… Posmatrajući njene slike, posmatrača one uvode ujedan unutrašnji prostor slike koji je moćan, snažan, veseo i opuštajući. Taj prostor osvaja našu dušu i oplemenjuje naš unutrašnji svet. Kroz slike ona nam predstavlja njeno plemenito viđenje stvarnosti i pozitivističku stranu, takođe, ona kroz slike govori o sebi, o svom životu, emocijama, i o nekim predelima gde bi u realnosti želela da bude. To su nepregledni predeli ravnice, planina, šume, poljane cveća, reke, jezera, potoci, putevi kroz prirodu u kojima možemo sresti i po neku životinju. Oslikani su delovi dana kao što su: svitanje, jutro, podne, suton, noć. Ona nam je donela te slike sa posebnom atmosferom, kao uhvaćen trenutak u beskraju vremena, a na nama je da otputujemo u njene predele koji ćenas oplemeniti i usrećiti. Oslikani predeli iz Mileninog opusa su bezvremeni, sa snažnom emocijom i atmosferom koju oslikavaju daju nam jednu poruku da je život trenutak u bezgraničnom trajanju.
Milena Škrbić je rođena 17.09.1979. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školuje završila u Krajišniku, a srednju Umetničku školu „Bogdan Šuput“ je završila u Novom Sadu na smeru likovni tehničar. Na završnoj godini srednje škole osvojila je nekoliko nagrada iz slikanja, učestvovala na više likovnih kolonija, učestvovala na više grupnih izložbi, i imala jednu samostalnu izložbu u Srbiji.
Nagrade:
-1998. god. prvo mesto iz slikanja u Vojvodini, Domijada, Ruski Krstur
-1998 god. drugo mesto iz slikanja u Srbiji, Domijada, Beograd
Likovne kolonije:
-2004. god. „Kolonija za prijatelje11, Ruma
-2005. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2006. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2007. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2008. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2015. god. ULU „МР IDEJA“, Banatsko Višnjićevo
-2016. god. ULU „МР IDEJA“, Banatsko Višnjićevo
-2017. god. ULU „МР IDEJA“, Banatsko Višnjićevo
-2018. god. „Krajišnik“ , Krajišnik
Grupne izložbe:
-2004. god. „Izložba amatera“, Zrenjanin
-2004. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2005. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2006. god. „Kolonija za prijatelje“, Ruma
-2007. god. „Kolonija za prijatelje,Ruma
-2008. god. „Kolonija za prijatelje, Ruma
-2015. god. ULU „МР IDEJA“, Banatsko Višnjićevo
-2016. god. ULU „МР IDEJA“, Banatsko Višnjićevo
-2018. god. „Krajišnik“, Krajišnik
Samostalna izložba:
2007. god. Samostalna izložba „Erortika ,„ , Zavičajni muzej, Ruma

Galerija slika

izložbaMilena Škrbićsečanjslike