Još jedna premijera u jašinskom pozorištu

Pozorišna sala u Jaša Tomiću nije bila bila dovoljno velika da prošle nedelje primi sve one, koji su želeli da prisustvuju još jednoj premijeri jatomićkog amaterskog pozorišta. Čak 23 glumca premijerno su izveli predstavu “Gori, gospođice moja“, pozorišnu adaptaciju čuvenog filma Miloša Formana, a prema scenariju Gorana Ibrajtera. Ponovo je sa jašinskim glumcima radio Bogdan Janković, koji potpisuje režiju. Tim povodom, u intervjuu za NMR INFO, o tome koliko je teško bilo uskladiti rad 23 glumca, ali i pronaći put do publike, Bogdan Janković kaže:

Već drugi put sarađuješ sa glumcima ovog amaterskog pozorišta. Kako je protekla saradnja?

Nakon prošlogodišnje saradnje gde je cilj odabirom teksta i nastalom predstavom “Deca u formalinu” bio stvaranje podmlatka, koji će obezbediti nastavak zavidne tradicije rada ovog pozorišta, ovogodišnja predstava bila je potreba da se u rad uključi ceo ansambl. Saradnja sa svim učesnicima u projektu bila je veoma uzbudljiva i plodonosna, jer su se na sceni spojili mladost i iskustvo

Da li su glumci opravdali tvoja očekivanja?                                 

 Moj princip rada i pristup pozorištu zasniva se na osluškivanju i upoznavanju sa glumcima odnosno sa njihovim razmišljanjem. Na taj način predstava nastaje kao kolektivan čin, a ne kao moja bezuslovna projekcija u kojoj neko treba da zadovolji moja očekivanja. Jedina svar od koje ne odustajem jeste da napravimo dobru predstavu, a to smo uspeli da postignemo.

Da li je bilo teško uskladiti rad sa čak 23 glumca na sceni?

 Svakako da je veliki izazov uskladiti toliko ljudi na sceni, a da publika nema utisak da je svorena gužva, kao i da može nesmetano da prati radnju i razvoj predstave, ali ja volim izazove.

 Reč je o predstavi koja je već dobila svoj oblik na filmu, kakva su tvoja očekivanja sa ovom pozorišnom izvedbom?

Na adaptaciju filma u pozorišni oblik potrošeno je dosta vremena i rada kako bi došli do jasnoće izraza. Promislili smo svaki korak i iskoristili velike mogućnosti koje ovo pozorište poseduje i kada je reč o sceni i njenim tehničkim karakteristikama. Verovao sam da će predstava za publiku biti veoma uzbudljiva, kako se i pokazalo na premijeri.

 Kakvi su utisci sa premijere?

Premijera je prošla veoma dobro i bilo je očigledno da je publika prihvatila predstavu. Obično je potebno da se odigra barem desetak izvođenja da bi sve leglo na svoje mesto, ali su glumci veoma brzo uspostavili svojom tačnom igrom kontakt sa publikom i predstava je započela svoj život.

 Koliko je teško raditi sa malim i ne baš tako finansijski potkovanim pozorištima?

Preduslov da se napravi dobra predstava, svakako nije samo novac i ako je on poterban, ono što je presudno jeste volja i rad cele ekipe. Pozorišta nikada nisam delio na mala i velika, nego na dobra i loša.

Kakvi su budući planovi kada je reč o ovoj predstavi?

Na premijeri su nam bili selektori koji će u narednim danima doneti odluku o daljem plasmanu predstave u sklopu takmičenja koje organizuje Savez amatera, a pored toga izvesna su već dva gostovanja početkom aprila, kao i redovna igranja na matičnoj sceni u Jaši Tomiću. Verujem da će predstava biti izvedena što više puta, jer će to zasigurno biti od ključnoj značaja za razvoj celog ansambla.

 Planiraš li još neki projekat sa ovim pozorištem?

Već smo počeli da razmišljamo o nastavku saradnje, ali mnogo faktora utiče na nastajanje jedne pozorišne predstave. Što se mene tiče bilo bi mi zadovoljstvo da pred sebe postavimo novi izazov!

N. Šaru

Galerija fotografija sa premijere

jaša tomićpozorištePremijera
Komentari (0)
Dodaj komentar