Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu

Prateći program izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu 17. i 19. novembar
Izložbom Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu (12. oktobar – 26. novembar) u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava pedeset godina postojanja. U okviru pratećeg programa izložbe, posetioci mogu pratiti sledeća dešavanja:

Četvrtak, 17. novembar
19.00 – 20.00: TV film o slikaru Ignjatu Jobu (produkcija: HRT, trajanje: 30 min)
Dokumentarni film posvećen Ignjatu Jobu (Dubrovnik, 28. mart 1895–Zagreb, 28. april 1936) prati životni i slikarski put umetnika, kroz naraciju autora, istoričara umetnosti Zvonka Makovića. Uz tumačenje izabranih dela i faza u slikarskom razvoju, u kom dominira snažan koloristički ekspresionizam, fotografijama i razgovorom sa Cvijetom Job, ćerkom umetnika, emisija dokumentuje životne okolnosti i okruženje u kom je Job stvarao. U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuva se šest vrhunskih dela Ignjata Joba, a tri, Posle berbe (1932), Nedelja (1932/33) i Lumbarda (1933), publika će moći da pogleda i u postavci izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu u Domu Vojske Srbije.

Četvrtak 17. novembar:
Učenici „Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka“ i ovog četvrtka će biti gosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. U okviru postavke Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, učesnici radionice će tokom tročasovnog druženja realizovati svoje viđenje dela iz zbirke Pavla Beljanskog.

Subota, 19. novembar
14.00: Multimedijalno predstavljanje dečijih radova
Radionica Kolekcionar i njegova zbirka i istoimena bojanka obrađuju teme posvećene ličnosti i životu Pavla Beljanskog, a namenjeni su osnovcima nižih razreda. Održavaju se sredom u saradnji s nekoliko beogradskih osnovnih škola, kao i subotom kada su pozvana sva deca, od 11 do 13 sati. Ove subote nakon završetka programa, u multimedijalnoj sali biće predstavljeni radovi svih dosadašnjih učesnika radionice Kolekcionar i njegova zbirka.

POSEBNO IZDVAJAMO
17.00: Promocija časopisa Nova misao i CD kataloga Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
U okruženju izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, biće predstavljen časopis Nova misao, kao i novi CD katalog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sa vodičem na srpskom i engleskom jeziku. Po zamisli osnivača i po svom konceptu, Nova misao – časopis za savremenu kulturu Vojvodine zaokruženo predstavlja jedan prostor, kreativnu energiju i kulturna kretanja, sa ciljem njihove demetropolizacije. Ovo savremeno opremljena publikacija, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, izlazi svaka dva meseca, a čitaoci poslednjeg broja časopisa dobiće i svoj primerak CD kataloga Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Na promociji će govoriti Mirko Sebić, glavni urednik časopisa, Vladimir Kopicl, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Tumačenja kustosa subotom svakog sata počev od 13 časova, ukoliko nije drugačije naznačeno.
Filmske projekcije četvrtkom prate tematska vođenja kustosa.
Dečije radionice sredom i subotom od 11 do 13 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan, a kupovinom suvenira – lenjira, posetioci su u prilici da pomognu finansiranje programa Spomen-zirke Pavla Beljanskog “Dodirni i oseti”, namenjenog slepim i slabovidim osobama.

dom vojske SrbijegalerijaizložbaPavle Beljanski
Komentari (0)
Dodaj komentar