Komičnom fantastikom protiv zimskog proleća

Protivteža pompi i slavi mračnog, ali izuzetnog Tolkinovog Gospodara prstena pojavila se u vidu sjajnog Disk sveta (Discworld) ediciji komično fantastičnih romana koji čine suštu suprotnost mističnom svetu Sredozemlja. Pisac serije ovih knjiga je Britanac, Teri Pračet (1948) (Terry Pratchett), nesuđeni novinar i PR nuklearnih postrojenja. Do aprila 2009. godine, ovaj pisac izuzetne mašte prodao je preko 55 miliona knjiga iz ove edicije, a prva knjiga ‘pločastog sveta’ objavljena je davne 1983. godine pod nazivom „Boja magije“. Poslednja izdata knjiga „Snuff“  izašla je 2011. godine i bila je treća najprodavanija knjiga u prvoj nedelji od objavljivanja.

Pračet svoj Disk svet dočarava na najuvnutiji moguć način, pa je stanovnike ovog sveta smestio na plutajuću ploču koja obitava na leđima velike nebeske kornjače i  tako lebdi u svemiru. Pored ljudi, on je u svoje romane nastanio i patuljke, trolove, veštice, čarobnjake, vampire i zombije, pa čak i uobličene likove Smrti i Bolesti. Svaka knjiga opisuje avanture pojedinačnih likova, a kroz čitavu ediciju njihove radnje su međusobno povezane. Većina dogodovština se dešava u gradu Ank-Morporku.
Pračet je u svoje likove neprimetno utkao i brojne osobine savremenih kulturnih tokova, kojina ironičan i parodijski način aludiraju na sve besmislenosti sveta. Uprkos najčudnijim karakteristikama kojim se odlikuju „diskovci“, cela edicija je pronašla sjajan odziv kod brojne čitalačke publike.
Većina knjiga je filmski ekranizovana, a redakcija NMR Info vam preporučuje da pogledate film „Going postal“ napravljen po istoimenoj Pračetovoj knjizi. Problemi savremene komunikacije i rat za što veći ‘oglašivački prostor’ reditelj je prikazao kroz naizgled beznačajni položaj pošte i njenih službenika. Da li je brzina informacija vredna ljudskih života? Pogledajte u ovom filmu.
U opštinskoj biblioteci „Jovan Dučić“ u Sečnju možete pronaći delove edicije Disk sveta, a ono što vam mi sigurno možemo preporučiti su knjige: „Kosač“, „Pokretne slike“, i „Karpe jugulum“. Ova biblioteka je poslednjih godina ažurirala svoj književni fond i mnogim drugim savremenim literarnim ostvarenjima i danas poseduje preko 40 hiljada knjiga.

Tekst: Nataša Šaru

biblioteka Jovan Ducickomična fantastikasečanj
Komentari (0)
Dodaj komentar