Otvoren 8. festival alternativnog teatra u Sečnju

Jučerašnji dan u Sečnju protekao je u znaku otvaranja 8. festivala alternativnog teatra čiji je pokretač i organizator GEST.

Pošto je ovaj festival takmičarskog karaktera, predstave će oceniti stručni žiri i poslednjeg dana proglasiti pobednika.

Prve festivalske večeri na programu je bila predstava “Kralj Ibi”. Glumci iz Banja Luke u režiji Gorana Damjanca izveli su u nesvakidašnjem aranžmanu tekst Alfreda Žarija. Iako je odziv publike bio slab, mlade umetnike to nije omelo ni umanjilo kvalitet predstave ni njihove glume.

Tokom okruglog stola nakon predstave Simon Grabovac, Miodrag Petrović i Predrag Đurić, ocenili su izvedbu ovog poznatog dramskog komada.

Zaključak žirija je bio da ova predstava može da raste i razvija se. Iako su primedbe utemeljene, grupa mladih glumaca iz Banja Luke je dobra celina i njihova energija i posvećenost su za svaku pohvalu.

Na samom otvaranju prisutnima se obratila Zorica Novaković, jedan od glavnih organizatora. Zahvalila se onima koji su podržali festival: Skupština opštine Sečanj, OKC i Turistička organizacija opštine Sečanj. Uz to napomenula je da je njen entuzijazam u vezi s festivalom manji nego prethodnih godina:”Vidno je da nisam entuzijastična kao što je to ranijih godina bio slučaj, jer je odziv publike uprkos promociji i kvalitetnim predstavama nije veliki.”

Organizatori zato pozivaju sve stanovnike naše opštine da posete naredne festivalske večeri, jer je cena ulaznice simbolična a sadržaj koji se nudi poučan, zabavan i originalan.

U okviru  pratećeg programa u 12h prikazana je predstava “Balet za nilske konje” namenjena deci do deset godina. Mališani iz sela opštine su imali organizovan prevoz. Ono šta ovoj predstavi daje draž jeste interakcija među glumcima i publikom. Osim zabavne i komične funkcije, sam kraj donosi poučno saznanje korisno svim dečacima i devojčicama. “Priroda i društvo pravljeni su tako da pomaže svako svakom.” reči su uz koje su glumci ispratili publiku. Mališani su bili oduševljeni i uz aplauze i radosne povike pozdravili su ih.

U holu su svi posetioci mogli da vide izložbu slika likovne kolonije GEST.

Večeras je na programu je predstava “Jelizaveta Bam” koju će izvesti glumci pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke s početkom u 20h.

J.Č.

Galerija slika

alternativafestivalGESTsečanjTeatar