POČINJE 59. STERIJINO POZORJE

U ponedeljak 26. maja počinje 59. Sterijino pozorje. Sve je spremno za početak najvažnije pozorišne i kulturne manifestacije u našoj zemlji. Aktivnosti prvog dana na Pozorju počinju pratećim programima. U 18 časova će u Apolo centru, Galerija „Podrum“ biti otvorena izložba pod nazivom „Tragovi“. Organizator izložbe je Likovni krug, Petrovaradin.

Odmah zatim, u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu, donji foaje scene „Pera Dobrinović“ biće, u okviru 14. međunarodnog trijenala, otvorena izložba „Pozorište u fotografskoj umetnosti“. Pored otvaranja izložbe u planu je i uručenje nagrada nagrađenim autorima.

Na kraju u 20 časova na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta zvanično će biti otvoreno 59. Sterijino pozorje besedom Nebojše Dugalića. U okviru prve večeri selekcije nacionalne drame i pozorišta prisutni će imati priliku da vide predstavu Unosno mesto, Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina, a u izvođenju ansambla Jugoslavenskog dramskog pozorišta, Beograd.

Unosno mesto je komedija u kojoj centralno mesto zauzimaju državni činovnici i bogati moskovski trgovci. O tim i takvim ljudima Ostrovski je napisao – oni nisu više neobrazovani kao što su bili njihovi očevi, naprotiv, imaju fine manire, lepu spoljašnjost, idu u Pariz na izložbe, piju šampanjac, čitaju francuske novine, prate evropsku modu, ali ništa od toga nije posledica prave produhovljenosti, već sredstvo za mimikriju. Pod tom privlačnom spoljašnjošću krije se isti egoizam, surovost i samoljublje njihovih predaka. Oni su energični, spretni, sposobni da zarade, što je, zapravo, drugo ime za grabljivost. Oni su cinični, ponekad čak i pošteni, ali bez ikakve samilosti ili plemenitosti. Njihovo materijalno bogaćenje, koje je divlji kapitalizam omogućio korupcijom, stvara u njima „ludilo moći”.

U predstavi igraju Nikola Rakočević, Branislav Lečić, Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Srđan Timarov, Jovana Gavrilović, Anđelka Simić, Bogdan Diklić/Nebojša Glogovac, Milena Živanović, Nebojša Ljubišić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Marko Ajvaz i Anđela Krvavac. Scenografiju je potpisao Miodrag Tabački, dok je kostime osmislila Lana Cvijanović.

59. Sterijino pozorje će trajati od 26. maja do 3. Juna. Pored predstava iz selekcije nacionalne drame i pozorišta posetioci će na Pozorju imati priliku da vide bogate prateće programe.

R. Zubac

festivalNovi SadpozorišteSterijino pozorje
Komentari (0)
Dodaj komentar