Vandalske drvoseče i njihovi nalogodavci

U četvrtak, 28. marta u popodnevnim časovima u parku isečen je veliki javor. Istu sudbinu bi zadesila i mnogo mlađu lipu da nije savesnih meštana koji su uspeli da ubede dotične drvoseče da su u parku drva zaštićena i da nema niko prava (sem nadležnih organa) da neovlašćeno drva sadi a pogotovo da seče. Na žalost, suviše kasno za višedecenijski javor.
Po rečima direktora poljoprovrednog preduzeća Ratar, Bojana Marinića u čijem sklopu je i veliki rasadnik drveća, radi se o jasenolikom javoru (Accer negundo) kod nas poznatiji pod imenom pajavac ili negundovac koji se ranije mnogo koristio u pejzažnoj arhiktekturi, te ga i danas nalazimo u parkovima a često je bio ukras dvorskih vrtova.
Po podacima o osnivanju parka, javor je star oko 65 godina. Bio je u dobrom zdravstvenom stanju i krasio bi naš park da nije vandalskih drvoseča i njihovih nalogodavaca. Još je sveže sećanje na obaranje divnih kestenova u cvetu koji su bili znak prepoznatljivosti školskog dvorišta.
Inače, sama seča je obavljena uspešno, gotovo „profesionalno“. Ostao je panj visine preko sedamdeset santimetara a granje je traktorskom prikolicom odveženo i istovareno na „predviđenom mestu“ u špaliruTitovog drvoreda prema motelu. Stablo i ostala drvna masa odvežena je u nepoznatom pravcu
Da li to znači da će sledeće zime park zadesiti ista sudbina kao drvoredi stoletnih dudova prema motelu koje su naši pradedovi sa puno entuzijazma posadili?

Galerija slika

dvosečaJašanalogodavciparkvandali
Komentari (0)
Dodaj komentar