Velike štete u Boki

Bokinci strahuju da će opet biti prevareni


Nevreme koje je 19.05.2008. godine zahvatilo opštinu Sečanj najviše je štete napravilo u mestima Boka, Šurjan, Konak i Jarkovac.
Na poziv predsednika Saveta mesne zajednice Boka, Antona Žunca posetili smo ih i obišli veliki deo atara gde je šteta procenjena od 80% do 100%. Grad veličine kokošijeg jajeta je načinio štetu, ali je voda koja je pala u ogromnim količinima na velikim površinama napravila jezera. Od visine nivoa vode ni usevi se nisu videli, a time su doprineli neodržavani obodni kanali. Na pojedinim mestima voda se iz kanala izlivala u njive što se vrlo dobro vidi na fotografijama.
Opravdan je strah kod meštana Boke, jer su sličnu nesreću doživeli 2000. godine kada za ogromnu štetu nisu dobili ni dinara.
U mesnoj zajednici Boka je do sada primljeno 250 prijava individualnih poljoprivrednih proizvođača, pa je tek oformljena Komisija za procenu štete pri mesnoj zajednici imala pune ruke posla. Komisiju čine meštani Boke: Аuričin Miodrag, Živa Jurišin, Bogoljub Ferkov, pa individualni poljoprivredni proizvođači: Šite Lajoš i Fešiš Janoš kao i Lazić Jovica predstavnik lokalne samouprave.
Komisija je održala sastanak 22.05.2008.godine i donela odluku da su procene štete po potezima u KO Boka i KO Šurjan:

Poučeni gorkim iskustvom iz 2000. godine članovi Saveta mesne zajednice Boka su odmah uputili pisma pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu kao i ministarstvu poljoprivrede sa pozivom da ih neko od nadležnih poseti, lično se na terenu uveri o veličini štete i naravno pomogne ugroženim meštanima.
Članovi Saveta iskreno veruju da su pisma upućena na prave adrese i vrlo brzo očekuju pozitivan odgovor od nadležnih organa.

Ne, ovo nije snimak iz Jaše Tomića u vreme poplave nego iz Boke. Snimljeno 23.05.2008. godine.

Galerija slika
Bokanevremesteta
Komentari (0)
Dodaj komentar