April u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0 1.017

FILMSKO VEČE – PRAG I SRPSKI SLIKARI I VELIKA IZA VLAHA BUKOVCA
Pjer i Liza KrizanicU sredu 10 aprila 2013. godine, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana novosadska premijera celovečernjeg dokumentarnog filma Prag i srpski slikari i otvaranje izložbe Velika Iza Vlaha Bukovca.
Projekat Prag i srpski slikari je rezultat zajedničkog rada češkо srpske filmske produkciје (producent, scenarista i režiser: Nenad Ognjenović; proizvodnja: 2012), koji istražuje značaj uticaja Akademije likovnih umetnosti u Pragu, kao i ulogu ove prestonice u razvoju srpskog slikarstva. Među slikarima čija su dela predstavljena u filmu su i umetnici zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog. Sniman u periodu od 2008. do 2012. godine, film je nastao na mnogobrojnim lokacijama, pre svega u gradovima nekadašnje Čehoslovačke i bivše Jugoslavije. Realizovan je u saradnji s velikim brojem muzeja, galerija i institucija kulture, kao i kustosa, istoričara i poznavaoca umetnosti iz zemlje i inostranstva.
Povodom premijere filma, u kojem se između ostalog obrađuje pedagoška delatnost Vlaha Bukovca (1855–1922) tokom njegovog praškog perioda, biće otvorena izložba Velika Iza Vlaha Bukovca. Ovaj projekat zamišljen je kao izložba jedne slike, uz dokumentarni segment koji će ilustrovati društvene okolnosti u kojima je delo nastalo. Postavka ujedno najavljuje početak restauracije Bukovčevog remek-dela u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galerije Matice srpske, njegovo premijerno predstavljanje u Domu Vojske Srbije u Beogradu planirano za oktobar 2013. godine, ali i obeležavanje godišnjice smrti ovog autora.
Ulaz je slobodan.

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA
Prateći program izložbe u Domu Vojske Srbije u Beogradu

Izlozba Nadezda Petrovic u Domu Vojske Srbije, foto B. LucicIzložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, nakon premijernog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, otvorena je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Izložba sagledava ličnost umetnice kroz svojevrsni porodični album Petrovića, koji prati i Nadeždu u različitim periodima stvaralaštva, od slikarskih početaka, do Ratnog perioda i fatalnog angažmana u Valjevskoj bolnici 1915. godine. Postavka, uz fotografije, obuhvata i izbor umetničkih dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i predmete epohe kojima se približava period, ličnost i okruženje Nadežde Petrović. Izložba kojom Spomen-zbirka tokom 2013 obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja trajaće do 13. aprila. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Tokom trajanja izložbe u Domu Vojske Srbije (Braće Jugović 19, Beograd), pripremljen je prateći program:

sreda, 3.4.2013:
17 h: Projekcija jednočasovne monodrame „Nadežda Petrović“ (scenario: Katarina Ambrozić i Miroslav Belović; režija: Slobodan Radović; glumi: Maja Dimitrijević; produkcija RTS-RTB, 1994), povodom obeležavanja 140. godišnjice smrti umetnice
četvrtak, 4.4.2013:
17 h: Dokumentarna emisija o slikama Nadežde Petrović
iz serijala Jedna slika – jedna priča
subota, 6.4.2013:
11–13 h: Otvorena dečija radionica
14 h: Stručno tumačenje postavke
četvrtak, 11.4.2013:
17 h: Projekcija kratkometražnog filma „Nadežda Petrović“ (scenario dr Katarina Ambrozić i dr Lazar Trifunović, režija Miodrag Nikolić, proizvodnja Slavija film 1958, trajanje 11 min), zahvaljujući saradnji s Arhivom jugoslovenske kinoteke

subota, 13.4.2013:
11–13: prezentacija dečijih radova
14 h: Stručno tumačenje postavke

RADIONICE GLASOVI SUTRAŠNJICE

Od 16. do 18. aprila 2013. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Univerzitet EDUCONS u saradnji s međunarodnom fondacijom Jehudi Menjuhin, organizuje multikulturalne radionice pod nazivom Glasovi sutrašnjice, čije će finalno izvođenje biti održano u novosadskoj Sinagogi 19. aprila 2013. godine.
Međunarodna fondacija Jehudi Menjuhin, koja se u preko 11 zemalja Evrope bavi multimedijalnim programima koji ističu multikulturalnost, inkluziju manjinskih zajednica i borbu protiv rasizma, predstaviće se s jednim od svojih programa pod nazivom Glasovi sutrašnjice (Voice of tomorrow).
Organizaciju ovog događaja podržali su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Mađarski nacionalni savet, Savet za integraciju Roma i Slovačka nacionalna zajednica.

KARIKATURE PJERA KRIŽANIĆA U ČAČKU
U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku u ponedeljak 22. aprila u 18 sati, biće otvorena izložba karikatura Pjer Križanić autorke Marije Radisavčević, nastala kao rezultat saradnje s Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.
Delo karikaturiste Petra Pjera Križanića (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okviru umetničke i društvene istoriografije. Ova izložba obuhvatiće radove iz fonda čačanske Galerije, a pojedina dela biće izložena zajedno sa karikaturama iz fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, čime će se ujedno doprineti afirmaciji karikature kao umetničke discipline, marginalizovane u srpskoj istoriografiji. Nakon izložbe u Čačku (22. april – 18. maj), u planu je održavanje izložbe Pjer Križanić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao realizacija diplomskog rada Marije Radisavčević, laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu, sa temom Politička karikatura Petra Pjera Križanića između dva svetska rata.

Crtežom na sliku
IZLOŽBA CRTEŽA PROFESORA AKADEMIJE UMETNOSTI

Pjer i Liza KrizanicU Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom Crtežom na sliku.Trajaće do 28. aprila 2013. godine.
Drugi nastavak serijala Crtežom na sliku predstavlja radove profesora sa Departmana likovnih umetnosti inspirisane umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Radovi inspirisani umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, izloženi su u neposrednoj blizini slika na osnovu kojih su nastali.
Posmatrajući dela iz Kolekcije, posetioci Spomen-zbirke mogu da prate umetničke tokove prve polovine 20. veka, paralelno sa stremljenjima naših savremenih umetnika i pedagoga, različitih interesovanja. Projekat i izložba Crtežom na sliku proistekli su iz otvorenosti Spomen-zbirke ka savremenim umetničkim praksama i novosadske Akademije umetnosti ka radu institucija kulture, u cilju stvaranja svesti o muzeju kao važnom edukativnom centru.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana