NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA u Domu Vojske Srbije u Beogradu

0 673

Autorsko tumacenje izlozbe N. Petrovic u Spomen-zbirci, foto B. LucicIzložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, nakon premijernog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, otvorena je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Manifestacija kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2013. godine obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja trajaće do 13. aprila.
Nadežda Petrović (1873–1915), najznačajna je slikarka naše Moderne, koja je umetničkim delima i aktivnim društveno-političkim angažmanom ostavila neizbrisiv trag u kulturi Srbije na početku XX veka. Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je snimala, mnoge retko ili nikada izlagane i korišćene, čine okosnicu izložbe i kataloga. Publika po prvi put može da vidi pojedine fotografije Nadežde Petrović i njene porodice iz porodične zaostavštine. Postavka, uz fotografije, obuhvata i izbor umetničkih dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i predmete epohe kojima se akcentuje period, ličnost i neposredno okruženje Nadežde Petrović.
Izložba je realizovana zahvaljujući saradnji sa porodicom Nadežde Petrović i mnogobrojnim pojedincima i institucijama iz Srbije i Slovenije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine.
Tokom trajanja izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva (15. mart – 13. april), pripremljeni su brojni i raznovrsni sadržaji.

PROGRAM PRATEĆIH DEŠAVANJA U DOMU VOJSKE SRBIJE (Braće Jugović 19, Beograd):

četvrtak, 28.3.2013:
17–17.30 h: Dokumentarna emisija „Nadežda Petrović“, serijal Slikari i vajari
(režija Mika Milošević, scenario Lazar Trifunović, produkcija RTB)
U polučasovnoj emisiji Lazar Trifunović i kao narator analizira stilski razvoj u slikarstvu Nadežde Petrović (1873–1915), akcenutujući pojedine slike iz različitih perioda, ali i njenu „snagu reformatora i energiju revolucionara“ kojom je ne samo u slikarstvu, već i u aktivnom društveno-političkom delovanju bila korak ispred svog vremena.

subota, 30.3.2013:
11–13 h: Otvorena dečija radionica
14 h: Autorsko vođenje kroz postavku – dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, daće osvrt na ličnost i fotografski opus Nadežde Petrović. Plod višegodišnjeg istraživačkog rada autorke dr Jasne Jovanov Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva sagledava ličnost umetnice kroz porodični album Petrovića, koji prati i Nadeždu u različitim periodima stvaralaštva, od slikarskih početaka, preko studija u Minhenu, Srbijanskog perioda, boravka u Parizu do Ratnog perioda i fatalnog angažmana u Valjevskoj bolnici. Isprepletene sa porodičnim fotografijama su i fotografije koje je sama Nadežda Petrović načinila, kao pasionirani fotograf od studentskih dana.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana