IZA MENE I MOG TIMA STOJI RAD

0 1.061

– Goran Starčević, predsednik Fudbalskog saveza Grada Zrenjanin –
Goran StarcevicDecembra meseca 2013. godine Goran Starčević je na Vanrednoj izbornoj skupštini Fudbalskog saveza Grada Zrenjanin izabran za predsednika. Pobedio je ubedljivom većinom. Mnogi su pretendovali na tu funkciju ali su se delegati opredelili za Starčevića. Odmah je krenuo oštro stavjaljući svima do znanja da su promene nužne, i da mesta starom sistemu rada više nema. Okupio je tim ljudi oko sebe, zasukao rukave i krenuo u nimalo lak posao a to je vraćanje starog fudbalskog sjaja gradu na Begeju. Iza njega je pet meseci mandata. Neki kažu da nije ništa od obećanja uradio, drugi da je sve ono što je obećao sproveo u delo. Oštar na delima, oštar na jeziku. Predstavnik mlađe generacije koja zna šta hoće, koja ne priznaje reč “nemoguće”. Da li je to što on hoće u isto vreme i dobro, mnogi se pitaju. Sve to nam se učinilo kao dovoljan razlog da porazgovaramo sa prvim čovekom fudbalske organizacije u Zrenjaninu.

Kada ste preuzeli čelnu funkciju u Fudbalskom savezu Grada Zrenjanin sa kojim problemima ste se suočili?
To su, pre svega, pored nimalo malih problema infrastrukture i organizacije, pre svega bili finansijski problemi. Klubovi su u bili u nezavidnoj finansijskoj situaciji, a to je polazna osnova.

Mandat ste započeli veoma oštro kada ste preuzeli funkciju predsednika. Koliko je ta “fudbalska” oštrica i dalje oštra?
Potrebni su bili rezovi koji imaju za cilj optimizaciju sistema sa aspekta funkcionalnosti i kvaliteta kao i aspekta održivosti, i nastavljen je kontinuitet.

Gde se po Vama nalazi kvalitet fudbala kada je u pitanju Zrenjanin u odnosu na druga veća mesta na teritoriji Vojvodine?
Generalno, sa gledišta statistike broja klubova u najvišem stepenu takmičenja fudbal u Vojvodini je na niskom nivou – tri kluba igraju u Super ligi Srbije – Spartak, Vojvodina, Donji Srem. Međutim, poznato je da je fudbalska Vojvodina generator kvalitetnih igrača. Problem zrenjaninskog fudbala (regionalno) leži u činjenici da je potrebno stvoriti klubove, u smislu ranga takmičenja, koji će predstavljati sisteme za generisanje kvaliteta i samog razvoja. Zajedničkim snagama radimo na tome.
Između ostalog, klubovi poput OFK Stajićevo, FK Jedinstvo iz Ečke, Tamiša iz Farkaždina, Mladosti iz Belog Blata i drugi su zvahvaljujući projektima participirali u sredstvima od Pokrajine i Republike, ista dobili, i time uspeli da unaprede svoju infrastrukturu. Savetujemo da se klubovi interesuju za konkurse i pokušaju da participiraju za sredstva koja će im pomoći.

Kakva je sudbina stadiona u Karađorđevom parku? Teren je u očajnom stanju a i samo zadnje polako počinje da propada.
Slažem se sa Vašom konstatacijom. Mi kao društvo moramo iznaći održivo i kvalitetno rešenje po pitanju stadiona u Karađorđevom parku.

Obećali ste da ćete za vreme Vašeg mandata obezbediti što veću podršku klubovima sa područja Fudbalskog saveza Grada Zrenjanin. Koliko se ta obećanja ispunjavaju?
Preduzetim aktivnostima sa svojim timom i lokalnom samoupravom (Grad Zrenjanin) obezbeđena su finansijska sredstva klubovima sa teritorija Grada Zrenjanina, za seniore, svim klubovima koji se takmiče u Područnoj ligi Zrenjanin, A i B ligi FSGZ, i to za plaćanje troškova – lekarskih pregleda, putovanja, službenih lica, prema savezima, za sticanje trenerske C licence. Tako su klubovi koji se takmiče u PFL Zrenjanin dobili 520.000 dinara, A lige Fudbalskog saveza grada Zrenjanin 350.000, i B lige 340.000 dinara.

Većina klubova koji nisu iz Zrenjanina smatra da se „gradski“ klubovi favorizuju. Da su tim klubovima naklonjene sudije, da oni imaju bolju prođu kod organa gradskog fudbalskog saveza. Da li i Vi imate takav utisak ili je u pitanju još jedna u nizu nepomirljivih suprotnosti između gradske i seoske sredine?
Ne. Nemam takav utisak. Za organe Fudbalskog saveza Grada Zrenjanin su svi jednaki. Sudije su večita tema. Gradsku A i B ligu sude mlade sudije sa malo staža – sudije koje započinju prve korake. Ubeđen sam da ima grešaka ali verujem da su one slučajne, i obaveza je Stručne strukovne organizacije FSGZ da radi još bolje i kvalitetnije sa kadrovima i time stvore kontinuirani proces kvaliteta suđenja a samim tim i fudbalske igre. Moram napomenuti da je SSOS FSGZ najorganizovaniji deo fudbala.
Što se tiče polarizacije na “gradska – seoska“ sredina napominjem da je trenutno fudbalski klub iz Banatskog Despotovca na prvom mestu, a fudbalski klub iz Jaše Tomića na drugom mestu tabele takmičenja A lige FSGZ.

Kažu da iza Vas stoji politika. Imali u takvim tvrdnjama istine? Može li naš fudbal bez mešanja politike?
Iza mene i mog tima stoji rad, znanje i sposobnost. Koristimo sve elemente društva koji mogu unaprediti fudbalski sistem, a ako se to kategoriše kao “politika“ onda izjavljujem da stoji.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana