Proglašeni pobednici ovogodišnjeg festivala alternativnog teatra

552

Nakon četiri dana sadržajnog programa, završen je ovogodišnji, osmi po redu, festival alternativnog teatra u organizaciji „GEST“-a. U Sali doma kulture oko 19:30h žiri je saopštio odluku i nagradio talentovane glumce.

Članovi žirija Simon Grabovac, predsednik, Miodrag Petrović i Predrag Ćurić svakog dana nakon odigrane predstave za okruglim stolom diskutovali su i saopštavali svoje impresije. Tom prilikom davali su savete koji bi poboljšali kvalitet izvedenog komada i analizirali ono šta je na sceni prikazano.

Ove godine smenilo se nekoliko desetina glumaca na sceni, a po oceni stručnjaka najveće glumačko umeće pokazali su:

  1. Kristina Šikanić, koja je tumačila lik majke Ibi u predstavi “Kralj Ibi” (režija – Goran Damjanac SP,, Vlado Zeljković“ Banja Luka)
  2. Zoran Radulović za ulogu Danila Ivanovića Harmsa u predstavi “Jelizaveta Bam” (režija – Radoje Ćupić, u izvođenju pozorišta ,,Stevan Sremac” iz Crvenke)
  3. Jelena Puzić koja je igrala ulogu Manje u predstavi ,,Odlazni terminal” (Jelene Paligorić, u režiji Tee Puharić i izvođenju pozorišne trupe “Ispad” iz Beograda)
  4. Nagrada za glumačku bravura otišla je u ruke mladog Aleksandra Jovanovića koji je takođe igrao u predstavi “Odlazni terminal”,

Predstava “Mi: legenda o čoveku-krompiru“ u režiji Dušana Kalejskog nagrađena je za sjajan vizuelni dizajn, ton i kostime. Izveli su je gosti iz “CEKOM”-a iz Zrenjanina.

Scenografija kao važan deo predstave nije izostavljena. Dragana Purković Macan u predstavi “Kralj Ibi’” dobila je priznanje za scenografiju.

Jedan od izuzetno važnih segmenata pozorišnog jezika je zvučno-jezička i glasovna ekspresija, koja je u predstavi “Jelizaveta Bam” bila veoma uspešna. Žiri je to prepoznao i dodelio nagradu gostima iz Crvenke.

Ono šta je zadivilo sve gledaoce pretposlednjeg dana festivala je tehnika bračnog para Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog iz Novog Sada koju su prikazali u predstavi “Da i Re, telo kao instrument”. Niko nije ostao ravnodušan pred njihovom veštinom pa je razumljiva odluka članova žirija koji su ovoj izredbi dodelili nagradu za fascinantan istraživački postupak na telu i njegovo pretvaranje u pozorišni zvučni znak.

Priznanje za najuspešniju predstavu u celini pripalo je predstavi “Odlazni terminal”.

Mišljenje članovi žirija publike je bilo drugačije. Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Ani Vrbaški. Najbolja predstava u celini je dramski komad izveden prve festivalske večeri “Kralj Ibi”, a najbolji glumac Aleksandar Runjić koji je tumačio upravo lik Ibija.

U okviru revijalnog dela programa izvedena je predstava „Ko je ko“ kojom je zvanično zatvoren ovogodišnji  festival. Predstava je urađena po tekstu „Izbeći gospođu Markam“ u režiji Saše Ćorkovića i Zorice Novaković.

Osam deluje kao mali broj, ali kada se organizatori osvrnu osam godina unazad jasno je da je ovaj festival u tom periodu ugostio mnogobrojne glumce iz različitih krajeva, čak i drugih zemalja i okupio ljubitelje teatra na jednom mestu.

J.Č.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.