Sečanjska gimnazija: Nova školska godina teče bez problema

1.458

Srednja škola Vuk Karadžić u Sečnju takođe je pretrpela znatnu štetu nakon što je višednevno nevreme zadesilo ove krajeve. Krovovi su stradali, a saniranje štete će značajno koštati ovu ustanovu.

Iz škole javljaju da se nova školska godina odvija uobičajeno, i da se radovi sanacije odvijaju prema planu.

Iskoristili smo priliku da tim povodom obiđemo školu i porazgovaramo sa direktorkom ove škole Zoricom Novaković,  te saznamo kakva je trenutna situacija po pitanju ostalih instalacija ali i drugih planova koje ova škola ima.

Zorica Novaković,direktorka Srednje škole „Vuk Karadžić“ Sečanj

Radovi su u toku, šteta dosta košta. Na koji način će škola uspeti da se izbori sa tim?

Budući da postoji određena procedura pre nego što osiguravajuća kuća kod koje je škola osigurana prebaci novac, morali smo naći privremeno rešenje. Angažovala sam radnike ZLRG „Jamss“ da postave plastične cerade na oštećeni deo krova, te smo na taj način sprečili da šteta bude još veća, jer je tih dana padala kiša. Sada su, kao što vidite, radovi na krovu u toku, i nadamo se da će do kraja nedelje biti završeni.

Kakva je situacija sa grejanjem, da li je ono spremno za grejnu sezonu?

Imamo sreće sa vremenom, da su prošle nedelje bile ovakve dnevne temperature, pitanje grejanja se ne bi ni postavljalo. Mi smo pre početka grejne sezone obavili redovnu proveru unutrašnje gasne instalacije, zamenili sat i dobili licencu, tako da od ponedeljka to sve savršeno funkcioniše. Međutim, kako su jutarnje temperature prošle nedelje bile prilično niske, a pripreme za bezbedno puštanje gasa u toku, mi smo skratili časove da bismo zaštitili decu. Jer naravno, šta god da je u pitanju, o čemu god da je reč, deca su nam uvek na prvom mestu, ona su nam najvažnija.

Kada je u pitanju plaćanje računa, besplatan prevoz i druge potrebe škole, da li je Lokalna samouprava ispoštovala svoj deo prema vama?

Htela bih da naglasim da imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, da tzv. školski autobusi redovno saobraćaju i da je besplatan prevoz mnogim učenicima omogućio dalje školovanje, da se materijalni troškovi prema školama redovno izmiruju, što znači da nemamo nikakvih dugovanja ni prema kom dobavljaču, i da su pronađena adekvatna i konkretna rešenja za neke probleme koji su nas godinama opterećivali.

U našoj školi postoje, kao što znate, tri obrazovna profila: gimnazija (opšti tip), ekonomski tehničar i automehaničar, a želeći da našoj deci pružimo veću mogućnost izbora, upravo završavamo elaborat za novi obrazovni profil, konkretno, za mehaničara grejne i rashladne tehnike. Mi smo, da tako kažem, mala škola, nastavu pohađa oko 200 učenika, ali je značaj koji ova škola ima za opštinu ogroman, jednostavno – neprocenjiv. Imamo sjajnu decu i odličan stručni kadar, a najbolji putokaz za to kako se radi u školi je procenat učenika koji upisuju željene fakultete, kao i procenat onih koji potom te iste fakultete i završavaju. Taj procenat varira iz godine u godinu, ali je najčešće preko 90%, što je, morate priznati, izuzetan uspeh.

Imaju li prostora za još neke aktivnosti  i šta im je na raspolaganju?

Učenici se u toku školovanja uključuju u mnoge nastavne i vannastavne aktivnosti. Svake godine učestvujemo na takmičenjima koja organizuje Ministarstvo, kvizovima, konkursima, projektima i na njima postižemo zapažene rezultate. Svoje posebne sklonosti i interesovanja učenici ispoljavaju u sekcijama (literarna, dramska, recitatorska, novinarska), a plodove tog rada imamo priliku da vidimo na školskim priredbama i u školskom časopisu.

Na koje savremene uslove za rad može da računa vaša škola?

Maksimalno se trudimo da učenicima obezbedimo što bolje uslove za rad, redovno pratimo konkurse preko kojih smo uspeli da nabavimo savremena nastavna sredstva, kao što su lap topovi, interaktivne table, video bimovi. Obezbedili smo, takođe, bespalatan WiFi, signal pokriva celu zgradu osim fiskulturne sale i priključili smo se na AMRES (Akademska mreža Republike Srbije).

Kada je reč o školskim putovanjima i izletima. Šta vam je trenutno u planu?

U toku školske godine za sve učenike organizujemo odlaske u neko od beogradskih ili novosadskih pozorišta, obilazak Sajma obrazovanja i Sajma automobila, posete zatvorenom bazenu u Zrenjaninu. Pored toga, svake godine učenike prvog razreda vodimo na besplatan izlet na Frušku goru, a odlične i one učenike koji su postigli zapažene rezultate u prošloj školskoj godini nagradimo jednodnevnim izletom u neki od obližnjih gradova. Upravo smo prošlog vikenda proveli jedan divan dan u Vršcu, učenici su prezadovoljni i još uvek sređuju utiske.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.