ŠEKSPIROV FESTIVAL U SRBIJI

0 1.157

– Biti ili ne biti, pa kako vam drago –

sekspir 2
Vilijam Šekspir

U Vili Stanković, koja se nalazi u Čortanovcima nadomak Novog Sada, na samoj obali Dunava ove godine će biti održan prvi Šekspirov festival u Srbiji. Festival će trajati od 19. do 25. juna. Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine, Opština Inđija i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Program će biti realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Inđija i Pozorištem mladih Novi Sad.

U najavi festivala se između ostalog kaže “Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.” Mnogi se pitaju kako se došlo do jedne ovakve ideje. “Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.” navodi se na kraju u najavi ovog festivala.

nikita 1
Nikita Milivojević

Šekspirov festival će 19. juna otvoriti predstava Hamlet, Glob teatra iz Londona, koja u okviru svetske turneje, 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira gostuje u našoj zemlji. Sledećeg dana. 20. juna nastupiće Državno dramsko pozorište Kote Marianišvili iz Tbilisija, Gruzija sa predstavom Kako vam drago. Režiju je potpisao Levan Culadze.Nakon toga, 21. juna nastupiće Mestno gledališče ljubljansko iz Ljubljane, Slovenija sa predstavom Ukroćena Goropad u režiji Anje Suše. 22. jun je rezervisan za predstavu Henri VI Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Nikite Milivojevića, dok će 23. juna nastupiti Pozorišna trupa Rajska ptica iz Atine, Grčka sa predstavom Romeo i Julija za dvoje. Režiju, adaptaciju i koreografiju ove predstave su potpisali Kostas Gakis, Atina Mustaka i Konstantinos Bibis. Za sam kraj festivala, 24. jun predviđeno je igranje predstave Siroti siroti Lir u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, dok će  25. juna publika biti u prilici da vidi radionicu pod imenom Muzej Šekspir, gde će studenti II godine glume i režije Akademije umetnosti iz Novog Sada igrati scene iz Šekspirovih komedija.

vila stankovic
Vila Stanković

Isto tako organizator festivala je predvideo i prateći program. Od 20. do 22. juna biće održana radionica Jedna misao jedan pokret. Radionicom će rukovoditi Gia Forakis, Njujork, SAD. Za 22. jun je predviđena projekcija dokumentarnog filma Predstava. Režija Pelin Esmer, Turska. Tokom trajanja festivala od 19. do 24. juna u Kulturnom centru Inđija sa početkom od 20 časova biće projekcije igranih filmova koji su rađeni po motivima drama Vilijama Šekspira.

Svakako da se radi o svojevrsnoj pozorišnoj i kulturnoj manifestaciji koja je vredna pažnje. Za ljubitelje pozoriša, pogotovu dela Vilijama Šekspira (njih nije malo) ovaj festival će predstavljati pravo sladokusje, pa je više nego izvesno da će svi oni koji dođu imati priliku da pod vedrim nebom i u ambijentalnom teatru istinski uživaju.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana