Tiski cvet na Tamišu

0 1.336

Novo stanište retke zaštićene vrste vodenog insekta

tiski cvet 01
Tiski – tamiški cvet

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode potvrdili su pojavu retke zaštićene vrste vodenog insekta poznatog kod nas pod nazivom „tiski cvet“ u gornjem toku reke Tamiš. Do ovog otkrića došli su uz pomoć ljubitelja prirode i ribolovaca iz Jaše Tomića, tako da su sada označili staništa strogo zaštićene vrste tiskog cveta, koji se u Tamišu upravo ovih dana roje.
Prema rečima mr Nataše Pil, stručnjaka za zaštitu faune insekata, tiski cvet je nekada bio široko rasprostranjen u ravničarskim vodotocima Evrope, a sada je redak i živi samo u pojedinim pritokama Dunava.
– Tiski cvet je zbog radova na regulaciji velikih evropskih reka i zagađenja nestao iz većine evropskih zemalja. Danas živi samo na donjem toku Tise, mada je uspešno vraćen u reke Nemačke i Češke. Zaštićen je po odredbama svih naših zakona, međunarodnih konvencija i direktiva. U Srbiji je od 2008. godine do danas registrovano 16 staništa na kojima se razvijaju larve tiskog cveta i to u obalskom pojasu Tise. Ovo je prvi nalaz tiskog cveta na toku Tamiša – naglašava Nataša Pil.

Prema njenom mišljenju, prioritet je očuvati stanište larvi, kako bi se zaštitila ova vrsta. Sem toga, potrebno je sačuvati strukture obala reka, ribolovci ne smeju koristiti larve ove vrste za mamce, a važno je izostaviti i prskanje odraslih komaraca tokom perioda rojenja. – Tiski cvet kao larva provodi tri godine u koritu reke, potom izlazi na obalu, presvlači se u odrasle primerke i počinje parenje. Ovo rojenje predstavlja kuriozitet jer reka tada deluje kao da je procvetala. Parenje traje par dana, nakon čega ženke polažu jaja, a potom sa mužjacima uginu – kaže Pilova.

U pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode zadovoljni su ovim otkrićem, jer su dobili još jedan snažan argument da proglase Potamišja za zaštićeno područje. Sem toga, stalno prisustvo ovog insekta u koritu Tamiša pruža mogućnost za turistički razvoj lokalnih zajednica, kroz promociju prirodnog fenomena.

AUTOR: M. PUDAR

tiski cvet 09
Cvetanje reke Tamiš – Jaša Tomić, 25.05.2014.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana