Paori će doprinose plaćati na osnovu prihoda

Dosadašnji sistem doprinosa za poljoprivrednike će biti reformisan, nakon što je sve više gazdinstava ostalo dužno po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje, izjavio Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.
On je tokom predstavljanja tri nova zakona i izmena izneo i to da je teško bilo razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje i oni sa 100 hektara.

 

Foto: danas.rs

„Poreska uprava bi formalno-pravno mogla da krene u naplatu i oduzima kuće i njive, a to je nemoguće“, istakao je Nedimović.
Više podsticaja za mlade poljoprivrednike i stočare

 

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Branislav Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta. Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i startap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje.
Ministar je dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više sredstava nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara. Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, naročito proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

 

Naknadu za odvodnjavanje obračunavaće vodoprivredna preduzeća

 

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom. Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao.
Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća. Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje. S druge strane upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima resornog ministra, biti jedinstveno uređeno.

 

Izvor: Agroklub.rs

doprinosiministar poljoprivredesubvencije
Komentari (0)
Dodaj komentar