Predsednik Meljanac uručio nagradu Isidori Cvetić

0 1.069

Predsednik opštine Nebojša Meljanac je uručio lap top Isidori Cvetić iz Sečnja za postignute izvanredne rezultate u dosadašnjem školovanju i kao podsticaj za dalje školovanje na fakultetu u Novom Sadu.
Dodeli nagrade prisustvovali su Dragana Marton predsednica Skupštine opštine Sečanj, Danijel Đurić direktor JKP Sečanj, Danijela Aleksić direktorka Srednje škole „Vuk Karadžić“ i Isidorina drugarica Dragana Milenković.


-„Ponosam sam na Isidorine uspehe i ovaj skroman poklon je znak da će lokalna samouprava, za nju a i sve ostale učenike koji postižu dobre rezultate biti podrška. Isidori želim da i u daljem školovanju postiže odlične rezultate.“, rekao je Nebojša Meljanac predsednik opštine Sečanj.


-„Isidora Cvetić je pre svega multitalentovana maturantkinja SŠ „Vuk Karadžić“, zainteresovana za svet koji je okružuje, gradeći u sebi novi, mnogo bogatiji. Mnogobrojne nagrade, širokog spektra od umetnosti, do republičkih takmičenja i malih naučnih radova u Petnici su sfera interesovanja, naše sada već bivše gimnazijalke i buduće brucoškinje PMF a u Novom Sadu.
Želim da se zahvalim Opštini Sečanj, pre svega predsedniku Nebojši Meljancu i članu opštinskog veća za obrazovanje Nebojši Obrkneževu, na praćenju, podršci i jednom posvećenom odnosu prema mladima, a danas smo i svedoci posebno pripremljenoj nagradi za uspehe postignute u prethodne četiri godine.
Imala sam zadovoljstvo i čast da učestvujem u uspesima Isidore i mogu da kažem da je u svakom smislu, posebna i svoja.“, rekla je Danijela Aleksić direktorka Srednje škole „Vuk Karadžić“.

-„Osim lične satisfakcije i ,,testiranja,, sopstvenih mogućnosti, pravo je zadovoljstvo kada sredina u kojoj živimo, učimo i radimo, vrednuje naše uspehe i puža nesebičnu podršku u onome čemu smo se tokom školovanja posvetili. Upravo je to prepoznavanje, vrednost koja i te kako uliva dodatno samopouzdanje i prosto nas ,,gura,, da budemo još bolji i uspešniji u onome što radimo. Uvek i u svakom vremenu, najznačajnija je ta vrsta podsticaja koja nam olakšava rad i pokazuje da je u suštini, ljudima ipak stalo do drugih…to je jedini ispravni put ka uspehu…“, izjavila je Isidora.
Isidora Cvetić o sebi…


Zovem se Isidora Cvetić, imam osamnaest godina i dolazim iz jednog malog srednjebanatskog sela, Sečnja. Maturant sam gimnazije SŠ ,,Vuk Karadžić“ koja se takođe nalazi u ovom banatskom mestu. Bavim se slikarstvom, naukom i sviram gitaru od prvog razreda osnovne škole.
Moja naklonost prema nauci i umetnosti, počela je da se razvija od samog rođenja, u toplini porodičnog doma. Baka i deka, s kojima sam provela najveći deo detinjstva, oboje su diplomirani biolozi (deka i doktor nauka) i od najranijih trenutaka mog odrastanja podstiču različit i ne često zastupljen način razmišljanja i na taj način samo razvijaju moju kreativnost i polako me uvode u mistične vode sveta nauke. Kroz igru, duge šetnje po obližnjem nasipu i uvođenje u laboratorije ribnjaka na kome su bili zaposleni, bude u meni ljubav prema biologiji, koja još više počinje da se razvija polaskom u školu.
Već od prvog razreda, počela sam da se izdvajam iz redova školskih klupa osvajavši mnoštvo nagrada na takmičenjima iz matematike. S prelaskom u više razrede osnovne škole shvatam da mi redovno školsko znanje nije dovoljno i, s namerom da to znanje proširim i usavršim, počinjem da se takmičim iz različitih predmeta. Navešću neke od svojim uspeha.
U petom razredu na Opštinskom takmičenju iz biologije osvajam prvo mesto, a takođe i na Okružnom. U šestom razredu, osvajam prva mesta na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz biologije, drugo mesto na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i srebrnu čitalačku značku. U sedmom razredu, osvajam treće mesto na Opštinskom takmičenju ,,Književna olimpijada“, kao i treće mesto na Okružnom takmičenju. Na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture osvajam drugo mesto, a na Okružnom takmičenju treće mesto. Moja pesma ,,Ogledalo“ na manifestaciji ,,Pesnička štafeta“ osvaja drugo mesto kao i zlatnu medalju na međunarodnom festivalu dečje poezije u Banjaluci. Moja čitalačka značka, ove godine osvaja zlatnu medalju, a uspehe iz biologije nastavljam osvajajući prva mesta na Opštinskom i Okružnom takmičenju kao i plasman na Republičko takmičenje. U osmom razredu osnovnog školovanja, osvajam prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz biologije. Na Opštinskom takmičenju ,,Književna olimpijada“ osvajam drugo mesto, na Okružnom takođe drugo mesto, a treće mesto na Republičkom takmičenju mi izmiče za bod. Na Opštinskom takmičenju iz srpkog jezika i jezičke kulture osvajam prvo mesto, na Okružnom treće, a na Republičkom takmičenju drugo mesto. Na manifestaciji ,,Čitalačka značka“ osvajam drugo mesto – srebrnu čitalačku značku. Moja pesma ,,Vrana“ osvaja prvu nagradu na ,,Danima dečje poezije i proze“ u Dragincu, a pesma ,,Kića istočno od kiše“ ulazi u deset najboljih na 16. Književnom konkursu učenika osnovnih i srednjih škola Srbije.
2018. godine bila sam polaznik Istraživačke stanice Petnica po prvi put učestvovavši na Letnjoj naučnoj školi za osnovce.
Iz Petnice sam se vratila opčinjena mestom i puna utisaka i novih saznanja. Upravo zato sam odlučila da se ponovo prijavim, u prvom razrednu srednje škole nadi da ću, ovoga puta, dobiti priliku da ta saznanja usmerim na oblasti koje me posebno privlače. Te godine, bila sam polaznica seminara biomedicine, nakon čega se, u drugom razredu prebacujem na seminar biologije gde nameravam i da ostanem do kraja srednje škole. Prošle godine sam na letnjem seminaru po prvi put kao stariji polaznik realizovala projekat: „Ispitivanje antifungalnog dejstva ekstrakta kore smrče (Picea abies) na gljivu Heterobasidion annosum“.
Pojavom korone, srednja škola je bila puna izazova, naročito jer je velik broj takmičenja i smotri bio prinudno otkazan.
U prvom razredu, u okviru programa Slobodna zona Junior u saradnji sa Fondom B92, osvajam drugo mesto sa grupnim video radom „Stojimo u mestu“ koji je prikazan na izložbi učeničkih radova projekta „Putujući školski bioskop“. U drugoj godini, sa svojom zbirkom pesama „Priča o malom zrnu peska“ bila sam među deset finalista 29. Poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ među čijim se članovima žirija našao i Matija Bećković. U trećoj godini dobijam nagradu za tradicionalnu tehniku na konkursku „Portret-lik-oblik-naličje“ u organizaciji Omladinskog kutka asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina, a ove godine na istom konkursku osvajam pobedničku nagradu konkursa – za najbolju likovnu studiju sa serijom portreta. Ove godine takođe osvajam i prvo mesto na konkursku „Dosta su svetu jedne Šumarice“ koji je raspisao Spomen-park „Kragujevački oktobar“. Osvajam i drugo mesto na Okružnom takmičenju iz engleskog jezika i plasman na Republički nivo, kao i prvo mesto na Okružnom takmičenju iz biologije i plasman na Republičko, gde osvajam 2. mesto i obezbeđeno mesto na budžetu na PMF- smer biologija. Na književnom konkursu „Gordana Brajović“ sa pesmom „Kuća istočno od kiše“ osvajam prvo mesto. Drugo mesto osvajam i za esej Velikoj duši od samog neprijatelja istina je draga, a slab um od prijatelja neće da primi u Dositejevoj zadužbini na literanom konkursu „Iduć` uči, u vekove gleda“.
Isidora Cvetić nosilac je Vukove diplome, specijalnih diploma iz predmeta: srpski jezik i književnost, biologija, engleski jezik i likovna kultura, odabrana je i za učenicu generacije u školskoj 2022/2023.

 

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana