Dobri talenti na početku

0 710


Zonska smotra pozorišnih amatera
U sredu su, na otvaranju ovogodišnje zonske smotre pozorišnih amatera srednjeg i severnog Banata i severne Bačke koja se održava u Novom Bečeju, nastupili amateri iz Jaše Tomić sa predstavom „Talenti i obožavaoci“ A.N.Ostrovskog u režiji Darka Grahovca. Pre početka predstave publici se obratila Marijana Baračkov, direktorka Doma kulture a zatim je smotru zvanično otvorio Vladimir Ris, sekretar Saveza amatera Vojvodine.
Opšti je utisak, on se mogao čuti i na okruglom stolu, da se radi o dobroj predstavi koja je sa dosta uspeha odgovorila na mnogobrojne izazove koje u sebi nosi klasičan tekst. Isto tako primedbe koje su se čule kako od strane Miloša Latinovića, ovogodišnjeg zonskog selektora tako i od drugih učesnika u razgovorima, više su se odnosile na neujednačenost u glumačkoj igri negoli na samu postavku predstave. Primetna je bila razlika u igri glumaca iz ansambla koji već dugi niz godina igraju, i onih koji su na samom početku bavljenja glumom. Međutim, kako je istaknuto u toku razgovora o predstavi svi ti nedostaci se mogu otkloniti i niukom slučaju nisu takvi da se mogu okarakterisati kao nepopravljivi. Sugerisano je da se mora više poraditi na emotivnim stanjima kroz koja prolaze pojedini likovi u predstavi jer će se na taj način, kako je istaknuto, dobiti na ritmu koji je kod ovakvih tekstova veoma bitan. Kostim, scenografsko rešenje kao i izbor muzike su ocenjeni kao iznenađujuće dobri s obzirom da se radi o epohi i o amaterskom pozorištu. Pohvaljen izbor teksta kao i hrabar poduhvat da se uradi ansambl predstava. Kako reče Latinović „Ostrovskog dugo nije bilo u našem teatru i dobro je da se on vratio“. Ono što je ostalo nedorečeno za sve prisutne jeste veoma mali odziv publike, s obzirom da se radi o otvaranju smotre u mestu koje je već dugi niz godina njen domaćin. U tom kontekstu govoreći Miloš Latinović je istakao da je prava šteta što publike nije bilo u većem broju jer bi u svakom slučaju imali šta da vide, mogli bi biti nečim podučeni.
Valja istaći da je tradicija ove smotre ta da publika nakon svake predstave bira glumca večeri. Kad je u pitanju predstava „Talenti i obožavaoci“ publika je odlučila da za glumca večeri proglasi Sandru Radivoj koja je tumačila lik Domne Pantelejevne.
Jašatomićki amateri će na ovogodišnjoj smotri nastupiti još jednom, i to sa predstavom „Na pučini“ Slavomira Mrožeka u režiji Darka Grahovca, i to na samom zatvaranju smotre 13. aprila.

 

Šta su pisali drugi o predstavi možete pogledati ovde i ovde

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana