Otkrivena nekropola iz bronzanog doba

0 923

Veliko arheološko otkriće u blizini Tamiša
Tri kilometra od Sečnja, u blizini reke Tamiš, a nedaleko od nasipa, otkriveno je višeslojno arheološko nalazište praistorijskog naselja iz bronzanog i gvozdenog doba. Nekropola pripada Sarmatima iz drugog i trećeg veka naše ere. Prema rečima Snežane Marinković, muzejskog savetnika arheologa Narodnog muzeja Zrenjanin, nalazište obuhvata prostor oko hiljadu kvadratnih metara.

– Prilikom izlaska na teren utvrđeno je da je gro nekropola bilo pokriveno skeletima koji su se nalazi na samoj površini naselja i koji su bili izloženi atmosferskim uticajima i propadanju. Kasnije, u kontaktu sa meštanima utvrdili smo da je taj deo na kome je otkriven lokalitet predstavljao veliku zaobljenu humku koja je skinuta mehanizacijom prilikom poplava na putu Sečanj – Jaša Tomić. Taj deo humke je skinut i prebačen da bi se ojačao nasip, a time je otkriven veoma značajan lokalitet. Kao prvo jer je višeslojni, ali i zato što ćemo na njemu daljim iskopavanjem i istraživanjem utvrditi sve ono što smo konstatovali na osnovu nalaza fragmenata keramike na površini zemlje, odnosno da pripada ranom bronzanom dobu, odnosno Sarmatima, iz drugog i trećeg veka naše ere, i srednjovekovnoj nekropoli – objasnila je Marinkovićeva.

Kompletna antropološka analiza poverena je Arheološkom institutu iz Beograda, a Snežana Marinković dodaje da su u prvoj sondažnoj hitnoj intervenciji, urađenoj u rasponu od desetak dana, a koja još traje, otvorene tri sonde, a iskopavanjem je utvrđeno da se u prvom otkopnom sloju naišlo na skelete koji su pravilno sahranjeni, na redove. Reč je o muškim, ženskim i dečjim skeletima, orijentacija im je zapad istok, retko sever jug. Prema navodima Marinkovićeve, najverovatnije da se radi o biološkoj populaciji, odnosno nekropoli koja pripada naselju koje je negde u blizini.

– U sondama je otkriveno po sedamnaest skeleta različitih polova, svi položeni na leđima sa rukama pored, bez grobnih priloga. Međutim, gro keramike koja je nađena na površini i čak male opeke, indiciraju da je ovde reč o organizovanom sahranjivanju sa oblicama, što je i utvrđeno tokom istraživanja. Više sreće u toku istraživanja imali smo u kasnijem periodu kada smo u direktnim kulturnim slojevima naišli na lončiće, posude sa karakterističnim ornamentom za rano srednjovekovnu nekropolu, odnosno 12. i 13. vek. Tako da je sada pripadanje skeleta definitivno određen, oni pripadaju tom vremenu – rekla je ona, dodajući da će dalja istraživanja dati opsežniju i detaljniju sliku o samom lokalitetu i njegovoj rasprostranjenosti.

– Antropološka analiza daće sliku Banata iz tog perioda i verovatno će dalja istraživanja pokazati da se ovde ne radi samo o ukopima srednjovekovnih grobova, već i o bronzanom naselju i o Sarmatima 3. i 4. vek – ističe arheolog Snežana Marinković.

Inače, Narodni muzej krenuo je sa istraživanjima i iskopavanjima koja su delimično finansirana od opštine Sečanj, a sada i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.
Blic – Ljiljana Stupar

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana