Vladika banatski Nikanor u Banatskom Višnjićevu

0 1.750

14. oktobra Sveta, Saborna i Apostolska crkva u Banatskom Višnjićevu obeležila praznik Pokrov Presvete Bogorodice.
NJegovo preosveštenstvo Episkop banatski g. Nikanor služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Preosvećenom Episkopu je sasluživalo sveštenstvo sečanjskog namesništva, a učešće je uzeo i veliki broj vernika. Posle zaamvone molitve usledilo je blagosiljanje koljiva kao i rezanje slavskog kolača. Kumstvo je od Zlate Čanadan preuzeo Milan Todić.
-“Poznavajući veru, čuda i snagu majke Božije – Bogorodice, stanovnici Banatskog Višnjićeva su počeli da obeležavaju ovaj praznik kao hramovnu slavu. Tim praznikom proslavljaju duhovno pokroviteljstvo i zastupništvo pred Bogom, koje dobijamo usled velikog milosrđa i bezuslovne ljubavi Presvete Bogorodice prema nama” rekao je starešina hrama jerej Zoran Milinković.
Pravoslavni Hrišćani ovaj veliki praznik poštuju i obeležavaju još od 10. veka, posle događaja u kome se, posle četvorodnevnog bogosluženja nad rizom- odećom Majke Božije, iznad vernog naroda sabranog u Crkvi, pojavila Presveta Bogorodica sa raširenim omoforom na rukama, kao da pokriva sav narod. Sva je sijala i blistala, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Dugo se molila, zalivajući suzama njeno bogoliko i prečisto lice. Tim činom Presveta Djeva je potvrdila molitveno zastupništvo i utehu za ceo narod.
Jerej Milinković kaže: “Nikad ne smemo zaboraviti, bili u mukama, bolu ili radosti velikoj, da nismo sami, Bogorodica svojim molitvama i majčinskom brigom uvek je prisutna. Nedostižna i neobjašnjiva je njena ljubav i dobrota koju poseduje, a njen omofor je uvek dovoljno veliki da niko ne ostane sam i nezaštićen. Zato uvek trebamo pevati i ponavljati : ,,Djeva danas u crkvi predstoji i nevidljivo sa svima svetima moli Boga za nas. Anđeli se sa arhijerejima klanjaju, a Apostoli se sa Prorocima vesele, jer Prevečnog Boga za nas moli Presveta Bogorodic kako bismo se iznova podsećali značaja i veličine Bogomajke”.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana