MILAN STOJKOV MINjA: MODOŠ I SEDAM CAREVA

0 816

– Rusi su tog 30. septembra nagrnuli iz pravca Rumunije kao mravi. Bila je lepota čekati i gledati ih – priseća se Milan Stojkov (1923), danas jedan od najstarijih stanovnika Jaše. Popularni „Minja bedemar”, koji je od 1947. bio čuvar dolme i po kome se ova lokacija i danas naziva, kaže da su tenkovi tutnjali danima, ali da se Rusi nisu zadržavali.
– Prvi koji su došli bili su maltene goloruki, a onda je došla i armija sa mehanizacijom i tenkovima. Kad su Nemci došli 1941, govorili su da žure na Moskvu: „Evo vama Nedića pa se sa njim zamajavajte”. A kad su naišli Rusi, vikali su „Na Berlin! Imate vi vašeg Tita.”
Minja voli da kaže da je rođen u Rumuniji (nekadašnji Modoš, Jaša je tek 1924. razmenom teritorija pripojena Jugoslaviji), a da je vršnjak kralja Petra Mlađeg.
– Odmah posle oslobođenja bilo je reči da uđem u komandu mesta, ali moja krilatica je bila „Bogu se pomoli, caru se pokloni, i hvataj se posla”. Što se mene tiče, oterali smo neprijatelja i zdravo, kao Šolaja. Jednom, osamdesetih godina, negde sam bubnuo kako sam „u životu služio sedam careva, pa ću i ovima doakati.” Neko je to nekom prišapnuo pa sam morao da objašnjavam vlastima na koga sam to mislio. I ređao sam: od Aleksandra i Petra Mlađeg, preko namesnika Pavla i generala Simovića, do Hitlera i Nedića, pa na kraju Tita. Shvatili su brzo da ja nisam neki „elemenat”. Bio sam u životu muzičar i glumac. U jašinskom pozorištu odigrao sam sve Sterijine i Nušićeve komade.
List Zrenjanin

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana