April u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0 1.327

Crtežom na sliku
Izložba crteža profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu Crtežom na sliku, koja će u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog trajati do 22. aprila 2012. godine, deo je zajedničkog projekta kojim je nastavljena dugogodišnja saradnja ove dve institucije.
Postavka obuhvata dvadeset crteža šest umetnika i predavača sa katedri za grafiku, slikarstvo, crtanje, vajarstvo, kao i nove likovne medije i fotografiju: Zorana Todovića, Dušana Todorovića, Jovana Rakidžića, Ljubomira Vučinića, Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića. Prvi put, radovi inspirisani odabranim umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog izloženi su u prostoru stalne postavke Spomen-zbirke, u neposrednoj blizini slika na osnovu kojih su nastali. Koncept izložbe zasnovan je na uspostavljanju dijaloga između različitih generacija umetnika i slikarskih tehnika, od početka 20. veka do savremenih stremljenja i interesovanja.

Veče Vlaha Bukovca
U četvrtak 19. aprila u 19 sati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava godišnjicu smrti Vlaha Bukovca.
Posetioci Spomen-zbirke moći će da uz pomoć kompjuterske prezentacije i projekcije dokumentarnog filma (autorka Branka Šeparović, realizacija HRT), saznaju više o životu i stvaralaštvu Vlaha Bukovca (Cavtat 4. avgust 1855 – Prag 23. april 1922). Biće reči o najznačajnijim događajima iz života poznatog slikara, bogatom umetničkom opusu i njegovom sveukupnom značaju za likovnu umetnost.
Inače, aktovi velikog formata uz portrete i pejzaže najčešće su teme ovog predstavnika akademskog realizma, pripadnika internacionalne škole s kraja 19. veka, autora slike Velika Iza (danas u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog), koja ga je kao mladog umetnika proslavila na pariskom Salonu 1882. godine.

April u znaku Memorijala umetnika
Do 27. aprila 2012. godine novosadska publika će ponovo biti u mogućnosti da vidi postavku Memorijala umetnika, umetničke i dokumentarne sadržaje iz bogatog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, otvorena za javnost 1961. godine, osim stalne postavke reprezentativnih antologijskih dela jugoslovenske umetnosti prve polovine 20. veka sadrži i dva memorijala: Memorijal Pavla Beljanskog i Memorijal umetnika. Nastao 1971. godine, Memorijal umetnika svojim postavkama predstavlja autore zastupljene u fondovima Spomen-zbirke: portrete i autoportete umetnika, kao i dokumente koji oslikavaju njihove živote i biografije (pisma, fotografije, predmete koje su koristili tokom procesa stvaranja – četkice, boje, palete).
Nova postavka Memorijala, posle dužeg vremena, obuhvatiće neka od najznačajnijih dela iz Kolekcije poput monumentalnog platna Zore Petrović, U ateljeu (1941) ili portreta Lize Križanić, rad Ignjata Joba (1931), Jovana Bijelića, rad Nikole Graovca, Živojina Lukića, rad Miloša Golubovića, Bele Pavlović, rad Zore Petrović. Prvi put biće izložen autoportret Sretena Stojanovića, nova akvizicija Spomen-zbirke, a moći da se pogledaju i autoportreti Koste Hakmana (1924), Milana Konjovića (1926), Marka Čelebonovića (1930), Živka Stojsavljevića (1974) i drugih stvaralaca 20. veka. Izložbenu postavku upotpuniće specijalno dizajniranirani printovi sa fotografijama umetnika.

Grafički dizajn Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
Obeležavajući Svetski dan grafičkog dizajna (27. april), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je pripremila postavku odabranog štampanog materijala iz svog arhiva, koja će trajati od 18. do 27. aprila.
Retrospektiva rada kuće tokom proteklih 10 godina prikazaće plakate, flajere, pozivnice, kataloge, kalendare i drugi promotivni materijal sa realizovanih izložbi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Mini-postavka će ukazati na značaj grafičkog dizajna za formiranje prepoznatljivog vizuelnog identitieta ovog novosadskog muzeja i na važnu ulogu u afirmaciji mladih umetnika i dizajnera.
Svetski dan grafičkog dizajna ustanovljen je sa ciljem da čini vidljivijom njihovu veliku kreativnu produkciju koja oblikuje opštu likovnu kulturu i postaje sastavni deo savremenog života i svakodnevne komunikacije.

Konstantin Brankuši: otkriće talenta i njegovo svedočanstvo
Najavljujući predstojeću postavku posvećenu Konstantinu Brankušiju planiranu za maj 2012. godine, u četvrtak 26. aprila u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti emitovan kolaž kratkometražnih filmova o ovom značajnom umetniku.
Rođen u Rumuniji, vajar Konstantin Brankuši (1876–1957) jedan je od najuticajnijih vajara s početka 20. veka koji se ubraja među pionire modernizma. Razvio je skulpturalnu apstrakciju i otvorio put za nadrealizam i minimalizam 60-ih godina. Okupiran antitezom života naglašavao je čiste geometrijske linije kroz prepoznatljive oblike. Veći deo opusa ostvario je u Francuskoj, čime se svrstao među najznačajnije autore Pariske škole. Veoma rano se uključio u avangardna strujanja koja su prevazišla evropsko tle, tako da je delom svog rada uticao i na stvaralaštvo američkih vajara s početka dvadesetog veka. Njegova dela se nalaze u muzejima širom sveta, počev od Francuske, Sjedinjenih država, Austrije i rodne Rumunije.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana