Izgradnja crkve Svetog Pantelejmona u Krajišniku

1.281

Još u fazi grubih građevinskih radova

Krajišnik nikada nije imao pravoslavnu crkvu. Nakon skoro 70 godina od kada je selo ponovo naseljeno, počela je izgradnja pravoslavnog hrama. Osvećenje zemljišta za ovo zdanje, kao i kamena temeljca, obavljeno je na Badnji dan 2011. godine. Temelji su naliveni u septembru 2012. godine, a osveštao ih je vladika Nikanor 2014. godine na dan Svetog velikomučenika Pantelejmona kome je hram i posvećen.

U ovom trenutku, hram se nalazi u fazi grubih građevinskih radova. Kako nam je rekao jerej Zoran Milinković, izgradnja crkve se finansira donacijama eparhije, lokalne samouprave, a najviše prilozima firmi i ljudi dobre volje. Potrebno je još poprilično novca da se završe samo grubi građevinski radovi. Ono što bi sledeće trebalo da se uradi, kada se za to prikupe sredstva, jeste izgradnja zvonika i centralne kupole. S obzirom na to da je centralna kupola visine 16,5 metara, za njenu izgradnju biće neophodno angažovanje ozbiljne građevinske firme koja, osim stručnih radnika ima i odgovarajuće mašine i opremu.

U nastojanju da se radovi na izgradnji crkve Svetog Pantelejmona nastave i da meštani konačno dobiju svoju bogomolju, Crkvena opština Krajišnik poziva sve ljude dobre volje da, prema svojim mogućnostima, pomognu izgradnju hrama uplatom sredstava na žiro-račun broj 355-3200308541-63.

B.Š. – List Zrenjanin

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.