Održana XXII sednica Skupštine opštine Sečanj

1.420

Prva u ovoj godini a 22. po redu redovna sednica Skupštine opštine Sečanj održana juče, 14. februara 2019. godine.

Jednoglasno usvojen Zapisnik sa prethodne sednice Skupštine opštine Sečanj.

Sednici prisustvovala 20 odbornika a na jednoglasno usvojenom dnevnom redu 7 tačaka:

  1. Razmatranje Izveštaja Komisije za sprovođenje referenduma o uvođenju samodoprinosa na teritoriji MZ Sečanj za period od 01.03.2019. – 29.02.2024.
  1. Razmatranje Programa poslovanja JKP „Sečanj“ Sečanj za 2019. godinu.
  2. Predlog Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u opštini Sečanj za 2019. godinu.
  3. Predlog Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Sečanj.
  4. Predlog Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova na teritoriji opštine Sečanj.
  5. Predlog Rešenja o dopuni Rešenja o obrazovanju Saveta za bezbednost opštine Sečanj.
  6. Odbornička pitanja i predlozi

Rasprava, posebno odbornika iz redova opozicije SPS je bilo u razmatranju Programa poslovanja javnog komunalnog preduzeća “Sečanj” čiji je osnivač lokalna samouprava i predloga Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Sečanj.

Kritike i primedbe opozicionih odbornika upućeno je na rad komunalnog preduzeća od samog programa poslovanja za koji smatraju da je neprecizno urađen do pitanja održavanja deponija i grobalja.  Ukazano je i na problem voznog parka starog preko trideset godina i lošeg poslovanja komunalnog preduzeća kao i slabe naplate.

Predsednik Rađenović je pozdravio raspravu i složio se kritikama odbornika ali smatra da su problemi veliki i  da je obaveza lokalne samouprave da pomogne komunalnom preduzeću. Jedna od trenutnih aktivnosti lokalne samouprave su pregovori sa Gradskom čistoćom iz Zrenjanina da se smeće sa teritorije opštine Sečanj odvozi direktno na deponiju Gradske čistoće u Zrenjanin.  Iskustva opštine Žitište po tom pitanju su pozitivna i rešili bi se divljih deponija. Rađenović je napomenuo da je jedna kaseta za krupan otpad i šut urađena u Jaši Tomiću i da se planira još jedna između Neuzine i Jarkovca. U planu je i kupovina neophodnih mašina za nesmetan rad komunalnog preduzeća i do kraja godine održavanje grobalja.

Program poslovanja JKP „Sečanj“ Sečanj za 2019. godinu usvojen je jednoglasno.

Predlog Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Sečanj naišao je na veliku raspravu i protivljenje iz redova opozicione odborničke grupe SPS.

Predsednik Rađenović je odbornicima predočio da je Uredbu o mreži škola donela Vlada Republike Srbije 16. marta 2018. godine a da se od Skupštine opštine Sečanj traži predlog odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Sečanj. Predsednik Rađenović smatra da bi  svojim elaboratom možda dobili odobrenje od strane ministarstva da se na teritoriji opštine Sečanj oforme tri školske uprave. To znači da se škole ne zatvaraju, da će đaci i dalje pohađati nastavu u svojim školama a da će se samo smanjiti administracija. Rađenović napominje da se slaže sa odbornicima da Uredba Vlade  nije povoljna ali da ona mora da se sprovede.

Odbornici iz redova SPS su kategorički bili protiv usvajanja Odluke i slanja elaborata, pa je ona usvojena većinom od 14 glasova za i 6 protiv.

Ostale tačke su usvojene jednoglasno.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.