Uvrtanje vremena i prostora

0 570

Skriveni univerzum može da postoji unutar svake crne rupe, tvrdi poljski naučnik Nikodem Poplawski sa Univerziteta Indiana u Bloomingtonu, prenosi „Telegraph“.
Koristeći se adaptacijom generalne teorije relativnosti Poplawski je analizirao teoretski pokret čestica koje ulaze u crnu rupu. On je zaključio da je moguće da čitav novi univerzum postoji unutar svake crne rupe, što bi moglo da se odnosi i na naš.

„Možda su ogromne crne rupe u centru Mliječnog puta i drugih galaksija mostovi za različite univerzume“, izjavio je Poplawski za „New Scientist“.

Objašnjavajući svoju teoriju, on je istakao da je koristio ECKS (Einstein-Cartan-Kibble-Sciama) teoriju gravitacije da izračuna angularni momenat čestica u crnoj rupi. Tako je izračunao torziju, odnosno uvrtanje vremena i prostora, za koje se smatra da odbija gravitaciju.

Poplawski kaže da, umjesto što materija dostiže beskonačnu gustinu u crnoj rupi, takvozvane singularnosti u Einsteinovoj teoriji relativnosti, ponašanje prostora i vremena više liči na oprugu sabijenu materijom koja stalno odskače i širi se.

Naučnik objašnjava da je ovaj „efekat odbijanja“ uzrokovan uvrtanjem prostora i vremena koje ima odbojnu silu nasuprot ogromnoj snazi gravitacije crne rupe.

Poplawski takođe tvrdi da ovaj efekat odbijanja može da bude ono što je dovelo do našeg širućeg univerzuma koga danas posmatramo, kao i da bi to moglo da objasni zašto je naš univerzum ravan, homogen i izotropan, bez potrebe za kosmičkim „naduhavanjem“.

Teško je reći kako bi se mogla ispitati tačnost njegove teorije – snaga gravitacije crnih rupa je tolika da ništa ne može da im pobjegne, pa trenutno ne može ni biti informacija o tome šta se događa unutar njih.

Međutim, Poplavski kaže da, ukoliko živimo u crnoj rupi koja se okreće, to okretanje bi promijenilo prostor i vreme unutar nje, što znači da bi univerzum imao određeni pravac, što je nešto što bi mogli da izmjerimo.

Takav određeni pravac mogao bi da bude povezan sa uočenom neravnotežom materije i antimaterije u univerzumu i mogao bi da objasni oscilaciju neutrona.
Izvor: 24 Sata

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana