Seča topolove šume

0 893

Seča šume po planu i upućenih zahteva MZ Šurjan
Na Tamišu, kod zalivnog sistema i poznate jašatomićke plaže „Pesak“ seče se topolova šuma. Šuma je vlasništvo JP „Vojvodinašume“, tj. šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo, odnosno šumske uprave Zrenjanin kao neposrednog izvršioca. Povodom seče šume razgovarali smo sa Suručić Slađanom, direktorom Šumske uprave Zrenjanin.

Počela je seča šume?
Da, napokon je stigla na red i šuma koja je inače, već nekoliko godina zrela za seču. Sve šume sečemo po planskoj dokumentaciji JP „Vojvodinašume“, a ovu posebno i zbog zahteva i molbi upućenih od strane mesne zajednice Šurjan.

Oktud zahtevi od strane mesne zajednice Šurjan?
Dalekovod jednim delom prolazi kroz šumu i česti su prekidi električne energije, te ćemo sečom uspeti da ga oslobodimo i omogućimo nesmetan rad.

Koje je površine šuma?
Šuma se prostire na oko 18 hektara, izuzetnog je kvaliteta i očekujemo jako dobar prinos.

Koliko se do sada uradilo i kada je kranji rok za završetak radova?
Posečeno je do sada oko trećina stabala. Upravo radimo na sređivanju prilaznih puteva i vrlo brzo ćemo početi sa odvoženjem trupaca i sortiranih grana. Posao je obiman i trajaće tokom sezone jesen, proleće 2011/2012. godine. Tu mislim na kompletan posao od seče do novog pošumljavanja. Već sad, kako budemo odnosili stabla, tako ćemo mehanizacijom pripremati teren za sadnju. Pod pripremom terena za pošumljavanje podrazumeva se iveranje panjeva, mulčiranje ostataka, razmeravanje i obeležavanje mesta za bušenje rupa i konačno, sadnja mladih stabala. Potrebno je nekoliko godina da se na neki način vrati onaj prirodni ambijent na koji su meštani navikli a budite sigurni da ćemo mi sve uraditi da tako i bude.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana