Selo Jaša Tomić spremno za poplave

0 1.280

Za razliku od 2005, kada je selo Jaša Tomić bilo pod vodom zbog izlivanja reke Tamiš, meštani tog sela sada spremnije čekaju moguće poplave.
Sada na granici Srbije i Rumunije kod tog sela postoji nasip koji će ublažiti eventualno izlivanje Tamiša.

Iako nas nadležni ovih dana uveravaju da za sada nema opasnosti od poplava, bar ne u narednih 10 dana, već sada je poznato da veliki broj opština u Srbiji nije spreman za poplave. O tome će biti reči sutra na sednici republičkog štaba za vanredne situacije.

Da je neophodno svakodnevno pratiti stanje na rekama, opominju nepogode koje su 2005. godine zadesile banatsko mesto Jaša Tomić. Za razliku od situacije od pre 7 godina, selo sada brani novi nasip.

Meštani tog sela vredno čiste sneg ispred svojih novih kuća, izgrađenih posle poplava, ali ipak kažu da se plaše novih poplava.

„Biće teško i ove godine, poplave će biti sigurno. Veliki su snegovi napadali. Možda kod nas ovde neće biti, ali dalje u selu, ja se bojim da će biti vode. Nije da nam je svejedno“, kaže meštanka Zorica Sebastijanov.

„Živeo sam malo dalje odavde, moja kuća je tokom poplava bila jedna od prvih koja je pala. Hvala bogu, dobili smo ovu novu, na višem terenu i to nam mnogo znači. Ali ne daj bože da opet dođe voda, pitanje je da li bi stradala ona tamo naselja“, dodaje Pavle Sirog.

Nakon katastrofe iz 2005. godine, sa srpske i rumunske strane izgrađen je nasip dužine oko 27 kilometara. To bi trebalo da zaustavi nova izlivanja Tamiša iz korita, tvrde nadležni, ali je neophodno i preventivno delovati.

„Nasip je izdignut i sa naše i sa rumunske strane nekih metar i 10 centimetara, imamo i džakove i iskusni smo kada su poplave u pitanju. Sada treba voditi računa o kanalskim putevima u naseljenim mestima, ima mnogo kuća nabijača u opštini Sečanj, tako da se mora srediti kanalska mreža“, objašnjava Predrag Milošević, predsednik opštine Sečanj.

Ipak, da li će ili neće biti novih poplava zavisi od brzine topljenja snega na Karpatima, ali i od novih padavina koje nas očekuju.

B92

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana