Pajtić u Sečnju otvorio 97. pogon novih tehnologija

0 1.046

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović posetili su novoizgrađenu fabriku „Eco Feed“ u Sečnju. Predsednik vojvođanske Vlade pustio je u rad ovo savremeno postrojenje koje godišnje može da proizvede 50 hiljada tona ekstrudirane hrane namenjene za prehranu ribe i stoke.
Čitav projekat vredan je oko 4 miliona evra, a u pitanju je prva „grinfild“ investicija u opštini Sečanj i jedna od prvih objekata u industrijskoj zoni ove banatske opštine. Fabrika „Eco Feed“ je istovremeno i 9. pogon sufinansiran iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj u okviru programa podrške tehnološkom razvoju i izvoznoj orijentaciji vojvođanskih proizvodnih kapaciteta. U čitavoj investiciji za izgradnju postrojenje ove fabrike pokrajina je obezbedila iznos od 930 hiljada evra. Za riblju i stočnu hranu koja ispunjava sve uslove neophodne za izvoz u EU, već postoji interesovanje kod kupaca u Rumuniji i Mađarskoj a planiran je izvoz i u sve zemlje bivše Jugoslavije. „Eco Feed“ zapošljava 49 radnika a još nekoliko stotina kooperanata biće poslovno povezano sa ovom fabrikom. Godišnji obrt preduzeća trebalo bi da iznosi oko 10 miliona evra. Posebno je povoljna činjenica što se u krugu od stotinu kilometara oko fabrike nalazi čak šest velikih ribnjaka, te se i tu očekuje uspešna poslovna saradnja i dobra prodaja riblje hrane koje će biti veoma visokog kvaliteta.

– U samo nedelju dana južni srednji Banat i njegove nedovoljno razvijene opštine dobiće tri nove fabrike. Ovde danas otvaramo fabriku, veoma savremenu, stočne i riblje hrane a već tokom narednih dana i fabrike u Alibunaru i Novom Bečeju. Dakle krenuće i intenzivan razvoj ovog dela Banata i Vojvodine. Ova fabrika, uz činjenicu da se radi o veoma modernoj proizvodnji, nam je značajna i zbog toga što će u njoj raditi gotovo pedeset zaposlenih što je od posebnog značaja za svaku nedovoljno razvijenu opštinu. Proizvodnja riblje hrane daće dodatni podsticaj ribarstvu u Vojvodini jer je u našoj pokrajini smešteno 10 od ukupno 13 hiljada hektara koliko ih u čitavoj zemlji imamo. Tako će uz najavljeni izvoz biti podstaknuta i jedna nova privredna aktivnost. Mi očekujemo da će stranih investitora u ovom delu Banata biti sve više i više i da će se naša strategija privlačenja stranih ulagača još jednom pokazati kao izuzetno uspešna. Mi već znamo da postoji veliko interesovanje italijanskih investitora, o tome govore i dve nove fabrike koje narednih dana otvaramo, a tome će doprineti i predstojeće otvaranje novog graničnog prelaza. Siguran sam da ćemo uskoro i u Banatu biti svedoci pravog investicionog buma, onakvog kakav smo imali u Sremu tokom poslednjih godina. Ovo je 97. pogon novih tehnologija koji je sufinansiran u okviru našeg programa podrške razvoju pogona novih tehnologija. Zahvaljujući tim projektima zaposleno oko 25 hiljada ljudi a posebno treba naglasiti njihov značaj za nedovoljno razvijene vojvođanske opštine i sredine, upravo one u kojima je veliki deo novih fabrika podignut. – rekao je danas predsednik Vlade Vojvodine.

– Do kraja ove godine završićemo još devet pogona novih tehnologija sa oko 900 radnih mesta. Treba reći da je u dosadašnjih 97 pogona bilo 12 pogona bio-tehnologije sa oko četiri hiljade tadnih mesta i da ovaj pogon sa jedne strane u toj oblasti predstavlja sam tehnološki vrh a sa druge strane ima izuzetan izvozni potencijal, što je posebno važno za našu privredu. Treba reći da smo do sada u opštinu Sečanj uložili preko milion evra i na taj način uspeli da sačuvamo gotovo dve hiljade radnih mesta. Takođe smo u ovoj opštini, kao i u Plandištu, Opovu i Alibunaru otvorili čak po dva pogona što je u velikoj meri doprinelo razvoju nedovoljno razvijenih delova Vojvodine. Takođe Vlada Vojvodine je pripremila novih milion evra i pozivamo sve koji imaju ideje i projekte, posebno u oblasti proizvodnje bio-mase, koje na našem tržištu nema dovoljno, da se jave. To je posebno važno u nedovoljno razvijenim opštinama gde se u skladu sa našim uslovima, može dobiti i 30 procenata nepovratnih sredstava – rekao je prof. dr Dragoslav Petrović.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana