Vandalske drvoseče i njihovi nalogodavci

0 1.037

drvo-01U četvrtak, 28. marta u popodnevnim časovima u parku isečen je veliki javor. Istu sudbinu bi zadesila i mnogo mlađu lipu da nije savesnih meštana koji su uspeli da ubede dotične drvoseče da su u parku drva zaštićena i da nema niko prava (sem nadležnih organa) da neovlašćeno drva sadi a pogotovo da seče. Na žalost, suviše kasno za višedecenijski javor.
Po rečima direktora poljoprovrednog preduzeća Ratar, Bojana Marinića u čijem sklopu je i veliki rasadnik drveća, radi se o jasenolikom javoru (Accer negundo) kod nas poznatiji pod imenom pajavac ili negundovac koji se ranije mnogo koristio u pejzažnoj arhiktekturi, te ga i danas nalazimo u parkovima a često je bio ukras dvorskih vrtova.
drvo-18Po podacima o osnivanju parka, javor je star oko 65 godina. Bio je u dobrom zdravstvenom stanju i krasio bi naš park da nije vandalskih drvoseča i njihovih nalogodavaca. Još je sveže sećanje na obaranje divnih kestenova u cvetu koji su bili znak prepoznatljivosti školskog dvorišta.
Inače, sama seča je obavljena uspešno, gotovo „profesionalno“. Ostao je panj visine preko sedamdeset santimetara a granje je traktorskom prikolicom odveženo i istovareno na „predviđenom mestu“ u špaliruTitovog drvoreda prema motelu. Stablo i ostala drvna masa odvežena je u nepoznatom pravcu
Da li to znači da će sledeće zime park zadesiti ista sudbina kao drvoredi stoletnih dudova prema motelu koje su naši pradedovi sa puno entuzijazma posadili?

drvo-11 Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana