Održana 5. Bokinska sirijada

0 1.881

U organizaciji udruženje žena “Banatsko jagnje” u nedelju, 28. juna 2020. godine u Boki održana 5. Sirijada.

Ovogodišnja manifestacija nije imala takmičarski karakter kada je u pitanju izlaganje sireva na štandovima ali su se žene nadmetale u pravljenju pite sa sirom. Prvi put na ovoj manifestaciji kuvan je i prodavan jagnjeći paprikaš, a predstavljene su i kobasice sa kačkavaljem. U ponudi je bio i sir od dunja.

-“Ove godine zbog celokupne situacije održali smo manifestaciju krajem juna. Inače, organizujemo je početkom juna kada još nije jako toplo. Nismo hteli da prekidamo tradiciju, pa smo skromno obeležili našu manifestaciju. Ovoga puta nismo ocenjivali sireve izlagača, već je održana samo prodajna izložba“, kaže Marija Večanski, predsednica Udruženja Banatsko jagnje iz Boke.

-„Ove godine smo drugi put održali takmičenje u pravljenju pite sa sirom. Prošle godine smo ocenjivali najbrže napravljenu pitu. Sada smo rešili da, ipak, proglasimo najukusniju pitu sa sirom, tako da smo čekali da pite budu ispečene. Mi smo obezbedili sastojke za pitu, a žene su na licu mesta teglile kore i pravile pitu. Tu su bili brašno, jaja, sir, so, voda, mast”, objašnjava Večanski.

Tročlani žiri koji su činli Branislav Arađanski, Darko Vukoje i Slobodan Repac imao je zadatak da izabere najukusniju pitu sa sirom.

Slobodan Repac, predsednik žirija

Odluka je bila jednoglasna. Osnovni kriterijumi da bi pita bila ukusna i da bi proizvodila efekat koji treba jeste da je malo masna, da je reš pečena i da je u trenutku kad se jede bar topla, ako ne vruća. Takođe, gledali smo i kako izgleda parče koje smo dobili. Jer, ipak, pita kad se stavi na sto mora da izgleda lepo. Sve pite smo probali po dva puta. Ni jednu nismo diskvalifikovali. Sve su bile lepo pečene. Žene su se stvarno potrudile da to sve bude kako treba. Prvi put sam danas bio u žiriju, ali ja sam iz Krajišnika, moja majka je iz Bosanske Krupe, tamo se živi samo od pite. Ja sam odrastao na piti.

Zorica Palinkaš, Udruženje žena Đurđevak iz Neuzine – treće mesto

Nije bilo teško napraviti pitu danas. Ja kod kuće često pravim pite. To je nešto skoro svakodnevno. Ja nemam nikakav tajni sastojak za pitu. Svi smo dobili isti materijal i od toga smo pravili pitu. Po meni, jedino je sir mogao da bude malo slaniji, a ne da ga mi solimo, jer mi to nikada ne možemo dovoljno da posolimo. Kad je brašno dobro onda se kore lepo tegle. Suština je ustvari u brašnu.

Marica Kljajić, Asocijacija žena Krajišnik – drugo mesto

Ja često pravim pite. Kad god idemo na neku manifestaciju ja sam zadužena baš za pite. Volim da pečem i krofne, ali pite su mi omiljene. Volim i da ih jedem. Znam da pravim i one prave bosanske pite, kada se jufke peku na smederevcu. Ali, to sada nismo mogli da pravimo. Lično više volim da radim kore sa oklagijom, ali ovde sam ih teglila. I lepo je ispala na kraju pita. Volim malo slanije da je. Nisam se nadala nagradi. Rekla sam idem da se takmičim, pa šta bude. Volim druženja i to je u prvom planu. Često pravim pite, pa me nagrada i nije iznenadila. Ja pravim pite i sa krompirom i sa sirom…

Biljana Popadić, Asocijacija žena Orlovat – prvo mesto

Materijal smo svi dobili isti. Vreme za pravljenje pite nam nije bilo ograničeno. Ja sam poslednja počela da mesim testo i to na nagovor predsednice udruženja Banatsko jagnje iz Boke. I evo ispostavilo se da je moja pita najbolja. Ali, verujem da su sve bile ukusne. Iskreno, iznenadila sam se. Ustvari, nagrada kao nagrada mi nije iznenađenje, jer gde god da idemo na manifestacija ja dobijem neku nagradu, ali mi je iznenađenje zato što se nisam uopšte spremala za takmičenje. Nisam planirala da se takmičim i nisam ni došla sa idejom da mesim pitu, već da ispoštujem domaćicu. Ali, evo ispostavilo se da je najukusnija pita koju sam napravila. Pitu nisam pravila onako kako je ja obično pravim, a to je da stavljam obgu na obgu, pa da to razvlačim. Da sam tako pravila tebalo bi mi mnogo više vremena, jer tu testo mora duže da se odmara. Najbitnije od svega je da se sačeka dovoljno dugo da se testo odmori. Tek tada se ono razvlači. Nadev zavisi od ukusa onog ko jede pitu. Neko voli da je slanija, neko da je malo manje slana… To je, kažem, sve stvar ukusa.

Izvor: I love Zr

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana