VANREDNA SITUACIJA U OSAM OPŠTINA

0 1.137

Izvor: Beta, Tanjug

Kako kažu u RHMZ, za dva dana pašće količina kiše koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina.

poplava 1Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je da se situacija prati iz minuta u minut, da su na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi i da lokalne samouprave moraju da budu spremne da reaguju.
Kako je saopštio MUP, deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke je ugroženo zbog izlivanja Begaljičke reke, ali voda nije prodrla u kuće.

Deca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uveo je vanredno stanje u čitavom rudničko-takovskom kraju jer kiša neprekidno pada skoro dvaa dana i sve je veća opasnost od izlivanja reka. Kako je saopšteno, poplava preti u 11 sela zbog čega su organizvana neprekidna dežurstva. Danas je obustavljena nastava u školama u Brezni, Boljkovcima i Kamenici jer djaci ne mogu da pređu nabujale reke i potoke.

Zbog izlivanja reka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena br. 141 Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, državnom putu drugog stepena br. 63 Maljević-Dudovica, kod mesta Latković, državnom putu drugog reda br. 138 Lipnički šor-Tekeriš, kod mesta Joševa, opštinskom putu br 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica – Banja Koviljača.

U selu Dublje kod Valjeva pripadnici Sektora za vanredne situacija evakuisali su šest osoba, među kojima dva učenika i jednu ženu. Vanredna situacija je tokom dana proglašena u Valjevu, delovima opština Lajkovac i Ub, Gornjem Milanovcu i Ljigu, dok je na celom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

„U saradnji sa Javnim preduzećem ‘Srbija vode’ preduzete su sve mere i na sva kritična mesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada. Sve lokalne samouprave moraju da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje. Kada to kažem posebno mislim na opštine Osečina i Loznica i sva sela izmedju Osečine i Loznice, duž toka Jadra, reke Lešnice opštine Lučani…“, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema – Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Užice…

„Pratićemo situaciju i dalje i biti u punoj pripravnosti, a ono što je za nas u Sektoru najvažnije je da se spasu ljudski životi“, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata veštačka brana, čije je montiranje počelo popodne.

Kiša jakog intenziteta trenutno pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici. Kiša umerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.
poplava 2
Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

„Štab za vanredne situacije razmatra stanje i potrebu da se proglasi vanredna situacija u opštini Kosjerić. Tri hiljade hektara zemljišta je trenutno pod vodom, a voda je ušla i u neke stambene objekte“, kaže Stojanić.

Opštinski štab za vanredne situacije naložio je zatvaranje svih škola u opštini Kosjerić, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine.

“Opština Kosjerić se od jutros bori sa posledicama poplava i zbog bezbednosti đaka naložio sam da škole obustave nastavu, dok se vremenske prilike ne stabilizuju. Propuštene časove deci će biti nadoknađene kada prestanu padavine”, kaže Stojanić za Tanjug.

On je istakao da, ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smeštaj su obezbeđene školske učionice po selima.

Grad Zrenjanin uveo je pripravnost u štabovima za odbranu od poplava, radi podizanja spremnosti za sprovodjenje operativnih i preventivnih mera.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je saopštio da je takve mere neophodno uvesti na osnovu akta Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, shodno dobijenom preliminarnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U Pirotu je situacija trenutno stabilna, ali je Štab za vanredne situacije pripravan da u slučaju nailaska velikog poplavnog talasa adekvatno reaguje, izjavio je član Opštinskog veća i član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.

„Već smo obavili razgovore sa predstavnicima javnih preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ i ‘Komunalac’ o njihovom učešću u eventualnim nepogodama, a obilazimo i sve kritične tačke na terenu gde može da ima problema“, rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, za sada je situacija normalna.

U Kruševcu štab za vanredne situacije je u pripravnosti, rekao je član štaba Dušan Todorović. On je precizirao da se radi sanacija klizišta na regionalnom putu 221 kroz naseljena mesta Ribare, Gari i Globare.

„Radarski centar Kruševac ispalio je 122 protivgradnih raketa iznad svih 11 lokalnih samouprava“, naveo je on i dodao da su pojavu grada prijavila sela Kamenare, Padež, Crkvina, Bukovica, Modrica, Dvorane i Veliki Šiljegovac.

Na području Kragujevca raste nivo vodostaja u rekama i u ovom trenutku nema ugroženih kuća i domaćinstava, izjavio je načelnik odeljenja za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović.
poplava
Naglašavajući da je Gradski štab u pripravnosti i da su preduzete mera kopanja kanala na spornim tačkama, Radovanović je rekao da je i gradjanima upućen apel za preduzimanje preventivnih mera zaštite.

Ako kiša ne prestane da pada, moglo bi doći do izlivanja reke Uglješnice, koja, na sreću ne bi ugrozila gradjane, ali bi zato bile poplavljene njive.

U Gornjem Milanovcu su od jutros u pripravnosti predsednici svih mesnih zajednica, i članovi štaba za vanredne situacije, direktori javnih preduzeća i ustanova, privredne organizacije i inspekcijske službe.

Predsednik opštine Milisav Mirković izjavio je da se nivo vode u rekama i potocima iz sata u sat povećava i ukoliko dodje do njihovog izlivanja mora se brzo reagovati, te će u tom slučaju biti upotrebljena sva raspoloživa mehanizacija i oprema.

Mirković je naložio da se o stanju vodostaja i merama koje se preduzimaju izveštava Opštinski štab za vanredne situacije, a sve radi blagovremenog reagovanja i sprečavanja šteta koje bi poplave.

U pripravnosti su i sve službe u Čačku, gde su vodotokovi pod kontrolom, ali problemi mogu nastati zbog bujičnih voda.

Zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković kaže da se posle prethodnih problema radilo na pročišćavanju kanala i sanirano je ono što se moglo u tom periodu uraditi.

„Mehanizacija svih javnih preduzeća stavljena je u funkciju i očekujemo da će oni pravovremeno i blagovremeno reagovati. Posledica će biti, to je neizbežno, imajući u vidu obim padavina, ali važno ih je svesti na najmanju moguću meru“, zaključio je Luković.

Obilne padavine koje u Kraljevu traju već nekoliko dana, izazvale su izlivanje više potoka zbog čega je došlo do zapušenja kanalizacionih otvora u prigradskom naselju Ribnica i selima Adrani i Vrdila.

„U Ribnici zbog izlivanja Kovačkog potoka crpimo vodu koja se izlila na Kordunsku, Žičku ulicu i druge ulice, jer atmosferska kanalizacija zbog obilnih padavina i nepropisno urađenih kanala, više ne može da primi vodu“, rekao je načelnik Sstaba za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

Načelnik je naveo da je jedna žena iz Kordunske ulice evakuisana, jer je voda prodrla u njenu kuću, kao i da je voda u Ribnici poplavila dvadesetak dvorišta.

Prema njegovim rečima, Ibar i Zapadna Morava još nisu dostigli kritične tačke vodostaja.

Štab za vanredne situacije opštine Koceljeva proglasio je vanredne mere na teritoriji cele opštine zbog izlivanja reke Tamnave i njenih pritoka.

Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić rekao je da je stanje najgore u selima Kamenica, Ljutice, Batalage i Donje Crnjiljevo.

„Stanje nikada nije bilo gore, pa smo tražili pomoć od državnih organa, jer po prvi put u poslednjih deset godina ugroženo je i samo mesto Koceljeva. Mi smo tražili pomoć u mehanizaciji, da bismo otvorili tok reke na odgovarajućim mestima i sprečili plavljenje Koceljeve“, rekao je Matić.

Po njegovim procenama, poplavljeno je sedam stotina hektara zemljišta, mahom zasejanog kukuruzom, i ugroženo 85 kuća. Matić je naveo da iseljavanje ugroženih domaćinstava još nije počelo, jer građani čekaju i nadaju se da će biti „bolje“.

Na teritoriji opštine Obrenovac, danas je zbog velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Peštan, Kolubara i Sava, proglašena vanredna odbrana od poplava.

Predsednik opštine Obrenovac i šef štaba za vanredne situacije Miroslav Čučković rekao je da taj štab neprestano i da je spreman na angažovanje ljudi, mašina i opreme za otklanjanje posledica bujičnih nanosa.

„U nekim delovima grada su se pojavili veliki problemi, pre svega u naselju Senjak, u ulici Ljube Nenadovića, u delovima Bariča, u Mislođinu, a ima problema i zbog probijanja nasipa u Velikom Polju“, naveo je on.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana