VELIKA IZA VLAHA BUKOVCA

0 891

U četvrtak, 15. maja u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Velika Iza Vlaha Bukovca, autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Publici će se obratiti dr Jasna Jovanov, a izložbu će otvoriti NJ. E. Gordan Markotić, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji.
Velika Iza posle restauracijeIzlaganje slike Velika Iza, u okviru postavke Velika Iza Vlaha Bukovca, u Domu Vojske Srbije u Beogradu (2013), podsetilo je na njen uspeh od pre 130 godina, kada je 1882. godine nagrađena zlatnom medaljom na pariskom Salonu. Te godine, Eduar Mane izlaže sliku Bar u Foli Beržeru (Le Bar aux Folies-Bergère), a među 2 722 umetnička dela različitih autora, pojaviće se i izazvati senzaciju, slika La Grande Iza (1882), mladog do tada malo poznatog slikara Vlaha Bukovca. Pored zlatne medalje na Salonu, njegovom uspehu doprinelo je i reprodukovanje slike u vidu razglednice, rasprodate u nekoliko hiljada primeraka.
Posle više od osam decenija Pavle Beljanski je priključio svom legatu (1965), sa idejom da se na osnovu njene vrednosti osnuje fondacija za ustanovljenu Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti. Od 1966, u autentičnom ambijentu Memorijala Pavla Beljanskog, kao centralni eksponat, Velika Iza oživljava atmosferu darodavčevog stana u kom je godinama čuvana i gde se nalazila 1948. godine kada je proglašena za kulturno dobro. Van Spomen-zbirke izlagana je u Zagrebu u Umjetničkom paviljonu (1957), i Galeriji Klovićevi dvori (2009) kao i u Hagu u Gementemuzeumu (2008), a poslednji put u Beogradu u Domu Vojske Srbije (2013), kada je videlo blizu 7000 posetilaca. U okviru priprema za beogradsku izložbu, tokom 2013. godine temeljno je restaurirana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, prvi put otkako ju je Pavle Beljanski kupio na aukciji u Parizu (1929). Restauracija je otkrila autentični deo prvobitnog izgleda slike, do sada sakrivenog ispod slojeva tamnih boja.
Postavka u Spomen-zbirci prikazuje priču o nastanku slike, neobičan životni put autora, roman o Velikoj Izi Aleksisa Buvijea po kojem je nastala, kao i sudbinu samog dela, njegovo putovanje od veličanstvenog uspeha na pariskom Salonu, preko britanskih kolekcija, aukcije u Parizu, do beogradskog stana Pavla Beljanskog, koje je trajalo punih pola veka. Osim Velike Ize na izložbi je predstavljen i Predeo sa kozama (1893), delo istog autora iz fundusa Galerije Matice srpske. Drugi segment postavke prikazuje umetnikov atelje upotpunjen obeležjima epohe u kojoj je slika nastala: ćilimom iz Muzeja Grada Novog Sada, ilustracijama iz popularnog romana La Grande Iza, kao i ambijentalnim rešenjem pariske četvrti s kraja 19. veka.
Pokrovitelj projekta je pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a realizaciju su pomogli Kuća Bukovac u Cavtatu, Moderna galerija iz Zagreba, Bibliothèque nationale de France, English Heritage i National Museums Liverpool, Novosadska televizija, Arhiv Jugoslovenske kinoteke, M. F. A. M. Manual Forgotten Arts Museum, Salaš 137 i JKP Gradsko zelenilo.
Izložba će trajati u periodu od 15. maja do 3. avgusta 2014, uz raznovrstan prateći program. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

Program tokom trajanja izložbe:

Subota, 17. maj, 18–20 časova
Noć muzeja 2014
Dečija radionica u vrtu Teatar od papira, 18–20 časova

sreda, 21. maj, 19 časova
Predavanje dr Jasne Jovanov Biaggio Fagioni, Paul Andrez i konačno Vlaho Bukovac

četvrtak, 29. maj, 19 časova
Škrinja, TV film, RTV Hrvatska (2009)

četvrtak, 12. jun, 19 časova
Predavanje dr Daniele Korolija Crkvenjakov: Restauracija Velike Ize

četvrtak, 19. jun, 19 časova
Dokumentarni film o Velikoj Izi TV film, Novosadska televizija (2013)

četvrtak, 3. jul, 18 časova
Milica Orlović Čobanov (tematsko vođenje)
Promocija taktilne postavke i kataloga Velika Iza Vlaha Bukovca

četvrtak, 10. jul, 18 časova
Serijal video projekcija o Vlahu Bukovcu

Dečije radionice subotom
od 11 do 13 časova

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana