OTVOREN KANSKI FESTIVAL

0 833

– Filmski glamur u Kanu –

kanVečeras je u Kanu otvoren 67. Međunarodni filmski festival. Radi se o jednom od najcenjenijih i najprestižnijih svetskih filmaksih festivala. Festival je otvorio film “Grace of Monaco” reditelja Olivijea Dana. Film je posvećen princezi Grejs od Monaka i prikazan je van takmičarske konkurencije.

Reakcije filmske kritike ne idu u prilog prikazanom filmu. Stiven Dalton iz Holivud Reportera iznosi sledeći stav „Da li je uopšte moguće napraviti tako dosadan film od tako bogatog, sočnog, tračerskog materijala? Izgleda da jeste.” Ni britanski filmski kritičari nisu ništa mekši u svojim kritikama. Piter Bredšo iz Gardiana bez ustezanja kaže ” O ovoj talentovanoj ženi koja je odlučila da izvuče najbolje iz bezizlaznog, nesavršenog braka u koji je bila zarobljena, mogao je da se snimi zanimljiv, složen film. Ali takav film bi trebalo da prestane da se klanja svima i ozbiljno da razmisli o svojoj glavnoj junakinji.” Njegovo mišljenje deli i filmski kritičar Doli Kolin iz Dejli Telegrafa koji za film “Grace of Monaco” piše “Nikol Kidman je užasno talentovana glumica, ali ova uloga je zasnovana na naivnosti, jednoj od retkih osobina koje Kidman ne može uverljivo da dočara.” Oba ova kritičara pomenuti film porede sa prošlogodišnjim, po ocenama mnogih “off” filmom o princezi Dajani.

grace-of-monaco
U takmičarskom delu festivala našli su se sledeći filmovi koji će biti u konkurenciji za osvajanje Zlatne palme:

Olivier Assayas – SILS MARIA
Bertrand Bonello – SAINT LAURENT
Nuri Bilge Ceylan – WINTER SLEEP
David Cronenberg – MAPS TO THE STARS
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne -DEUX JOURS, UNE NUIT (TWO DAYS, ONE NIGHT)
Xavier Dolan – MOMMY
Atom Egoyan – Captives (THE CAPTIVE)
Jean-Luc Godard – ADIEU AU LANGAGE (GOODBYE TO LANGUAGE)
Michel Hayanavicius – THE SEARCH
Tommy Lee Jones – THE HOMESMAN
Naomi Kawase – FUTATSUME NO MADO (STILL THE WATER)
Mike Leigh – MR. TURNER
Ken Loach – JIMMY’S HALL
Bennett Miller – FOXCATCHER
Alice Rohrwacher – LE MERAVIGLIE
Abderrahmane Sissako – TIMBUKTU
Damian Szifron – RELATOS SALVAJES (WILD TALES)

U žiriju ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu su novozelandska rediteljka Džejn Kempion, glumice Karol Buke (Francuska), Lejla Hatami (Iran) i Jeon Do-jeon (Južna Koreja) i rediteljka Sofija Kopola (SAD), glumci Vilijam Dafo (SAD) i Gael Garsija Bernal (Meksiko) kao i reditelji Džija Džanke (Kina) i Nikolas Vinding Refn (Danska).

Od filmskih zvezda koje će ovih dana proći crvenim festivalskim tepihom očekuje se dolazak Sofije Loren, Kventina Tarantina, Harisona Forda, Tomi Li Džonsa, Silvestera Stalonea i mnogih drugih.

Srbiju će na ovogodišnjem kanskom festivalu predstavljati mladi reditelj Ivančić Stefan čiji će kratki film Leto bez meseca učestvovati u takmičarskom programu Cinefondation.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana