Odobren projekat vredan 600.000 RSD

0 2.947

Biblioteci Jovan Dučić u Sečnju i njenim ograncima u Jaši Tomiću, Krajišniku i Sutjesci odobren je projekat za tehničko opremanje u vrednosti od gotovo 600.000 RSD od strane Ministarstva kulture i informisanja. Od Ministarstva su odobrena sredstva u iznosu od 500.000 dinara, dok će opština Sečanj učestvovati sa oko 90.000 dinara.

Prvi cilj ovog projekta je tehničko opremanje Biblioteke i njenih ogranaka kako bi nesmetano funkcionisala u savremenom društvu i omogućila svojim korisnicima kvalitetniju uslugu, a knjižničarima olakšala posao. Ne manje važan, drugi cilj je povećanje čitalaca i privlačenje mladih. Aktivnost na društvenim mrežama koju će pratiti fotografisanje knjiga i događaja omogući će mladima da budu u toku sa dešavanjima u biblioteci i ovu ustanovi će učiniti vidljivijom.

Biblioteke u opštini Sečanj će konačno ponuditi svojim čitaocima digitalnu pretragu i boravak na internetu, a radnicima lakši uvid u brojno stanje bibliotečke građe. Osim ovog naprednog, tehnološkog značaja projekta, važno je naglasiti društveni i kulturn značaj. Postavljanje zvučnika preko kojih će se emitovati klasična, ambijentalna, duhovna, muzika za decu, recitacije i adaptacije pesama, omogući će čitaocima prijatan boravak u biblioteci. Zvučnici i muzika za decu će posebno obradovati najmlađe čitaoce i omiliti im dolazak i boravak u našoj ustanovi. Projektor, računar i zvučnici će omogućiti multimedijalni doživljaj biblioteke i svetske literature i time obogatiti kulturni život u malim mestima.

-„Naime, Biblioteci je neophodna digitalizacija bibliotečke građe i pohranjivanje podataka u jedinstvenu bazu. To do sada nije urađeno jer u postojeće računare nije mogao da se instalira adekvatan program. Stoga su nam potrebni računari za glavnu biblioteku i ogranke (8 računara), a svi podaci bi dodatno bili sačuvani u eksteroj bazi podataka. Dva računara bi služila našim čitaocima za pretragu baze podataka i posetu internetu. Štampači sa skenerom bi omogućili našim čitaocima da kopiraju stranice određenih knjiga. Pored toga, za aktivnosti promocija knjiga, kao i za kvalitetniji boravak naših čitalaca u biblioteci biće obezbeđeni zvučnici koji će emitovali prikladnu muziku, projektor za prikaz filmova i drugog sadržaja, kao i foto-aparat kojim ćemo beležiti događaje i aktivnosti vezane za našu biblioteku i ogranke. Kako je naša opština mala i siromašna, kulturni život stanovnika se vezuje za veoma mali broj kulturnih ustanova. Značaj ovog projekta je u tome što je u gotovo svim selima naše opštine kulturni život počiva na sporadičnim kulturnim događajima kojih ima svega nekoliko godišnje“ za NMR Info izjavila Mirjana Rikalo, vd direktora biblioteke „Jovan Dučić“.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana