Vek fudbala pretočen u knjigu

0 651

monografijaČak sto godina je prošlo otkako su se fudbalske igre u Jaša Tomiću oblikovale u prve klubove, a nekadašnji Modoš dobio plejadu sjajnih igrača i trenera. Tim povodom, u omaž fudbalskim legendama koje i danas žive u ovom mestu, napisan je zbornik sećanja, monografija jašinskog fudbalskog kluba ,,Radnički’’. Pisac, Milan Đukanov, sakupio je novinsku građu, svedočenja živih legendi i arhivske spise fudbalskih saveza i organizacija, te ljubiteljima jašinskog fudbala i fudbalske istorije predočio stogodišnji rad današnjeg ,,Radničkog 1911.’’.

„Koliko je fudbal bio popularan u mestu i koliko je imao brojne pristalice, govori i to da je već sledeće, 1911. godine, osnovan još jedan fudbalski klub, nazvan po svojim osnivačima – Sportsko društvo trgovaca i zanatlija – MKE (mađ. Módosi kereskedök egy-eszülete; nem. Sportverein der Kaufleuteund Gewerbetreibenden), čiji su osnivači i igrači bili: Peter Bering, Sigmund Merk, Stefan Burger, Jozef Vabersinke, Jozef Sedecki i Đula Hutijer’’ započeo je pisac o prvim angažovanjima jašinskih (modoških) fudbalera.

- Prodaja jagoda -

slika-006Monografija ,,Sto godina fudbala u Jaši Tomiću (Modošu)’’ predstavlja svojevrsnu retrospektivu fudbalskih rezultata i učestvovanja u takmičenjima, te niz biografija istaknutih igrača ovog kluba. Uprkos nedostatku opširnijih izvora, koji bi verodostojnije prikazali život i rad fudbalera i njihovih rezultata, pisac je umešno iskoristio dostupan materijal i slikovito prikazao funkionisanje kluba u kojem su u jednom momentu zajedno igrali Nemci, Mađari, Srbi i Romi.

O entuzijazmu fudbalera, govori i njihovo angažovanje posle razornog Prvog svetskog rata u periodu 1931-1941, kada se klub zvao „Građanski“, a u monografiji je zapisano:
slika-010
,,Sportski klub Građanski Jaša Tomić, bio je u dekadi 1931-1941. godina snažan klub, koji je negovao tehnički doteran fudbal i bio rado viđen gost i u gradskim fudbalskim centrima, kao i u selima sa razvijenim fudbalom, kao što su Jabuka, Uzdin, Mokrin, Novi Bečej i drugi.’’

Klub je ubrzo osetio i posledice Drugog svetskog rata, kada su nemački vojnici stigli u Modoš i pritom zabranili svako delovanje organizacija, pa tako i aktivnosti fudbalskog kluba. No fudbal je našao svoj način, izdržao i dočekao oslobođenje. Modoš je postao Jaša Tomić, a fudbalski klub „Građanski“ – „Radnički“ a onda su se rezultati zaređali. Kao i svaki klub, ni ovaj nije mogao bez svojih navijača koji su zauzeli važno mesto u monografiji, a o njima pisac je zapisao:
slika-013
Mi smo momci iz Jaše Tomića, sve od reda biranih mladića. Mi igramo igru nogometa, osvojismo pola ženskog sveta. Drugo pola osvojio Mladen, golman Pera praveći parade. Zato momci čuvajte devojke, ide Boško, vodi svoje momke!

Tokom opsežnog rada redakcije, koja je pripremila monografiju, sakupljen je i značajan broj fotografija i svedočenja bivših igrača, a na 200 stranica napisana je istorija ovog kluba, vekovna tradicija i amanet svim Jašincima. Značaju ovog pisanog dela govori i činjenica da je jašinski klub jedan od četiri najstarijih klubova na prostoru Srbije.

Tekst: Nataša Šaru

Kupovinom knjige direktno pomažete fudbalskom klubu „Radnički“ i njegovim planovima za ulazak u viši rang takmičenja.
Knjigu možete naručiti ili kupiti kod:

– Raič Mladen – 023/848-099
– Milivojević Zoran Ziko – 060/055-47-95
– Mladenovski Spaso – 064-374-20-43

Knjigu šaljemo Post expresom na čitavoj teritoriji Srbije.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana