Sir se proizvodi već 7.500 godina

0 644

Grupa naučnika sa Bristol Univerziteta u Velikoj Britaniji uradila je detaljne hemijske i druge analize na 7.500 godina starom glinenom situ, pronađenom u Poljskoj, i utvrdila da je sito korišćeno za proizvodnju sira
sirGrupa naučnika sa Bristol Univerziteta u Velikoj Britaniji uradila je detaljne hemijske i druge analize na 7.500 starom glinenom situ, pronađenom u Poljskoj, i utvrdila da je sito korišćeno za proizvodnju sira.

Ovo otkriće praktično dokazuje da je sir namirnica stara najmanje 7.500 godina, prenela je agencija Rojters.

Naučnici sa Bristol Univerziteta tvrde da je sito, napravljeno od 34 vrste gline, korišćeno za odvajanje sira iz ukiseljenog mleka, što je primer primitivne proizvodnje sira.

Naučno istraživanje je objavljeno na internet stranici časopisa Načur (Nature) i naučnici tvrde da se radi o „ubjedljivim dokazima veze između drevnih sita i proizvodnje sira“.

Rezultate istraživanja „potvrdio“ je i profesor sa Vermont Univerziteta Pol Kindsted, poznat po naučnom delu „Sir i kultura“, rekavši da su dokazi neoborivi i da je sigurno da su uzorci otkriveni na situ ostaci usirenog masnog mleka.

Profesor Kindsted je dodao da mnogi naučnici tvde da je sir pravljen na teritoriji današnje Turske još pre 9.500 godina, ali da je ovo prvi validan dokaz o starosti prakse proizvodnje sira.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana