Prirodna bogatstva Srbije

0 2.118

Nacionalni parkovi, reke, jezera, pećine, prirodni rezervati ili kanjoni samo su deo prirodnog bogatstva koje Srbija poseduje. Pravi zaljubljenici u prirodu naći će svuda duž naše zemlje pravi prirodni kutak za uživanciju i opuštanje. Svoje putovanje mogu poveriti portalu www.srbija.superodmor.rs koji će ih pomoću mapa odvesti do najbliže reke, jezera ili parka prirode.
Sigurno je da se sve lepote koje je priroda podarila Srbiji ne mogu obići za kratko vreme, ali zavirite u odeljak “prirodne znamenitosti” na sajtu www.srbija.superodmor.rs i pronađite onu najinteresantinju i vama najbližu.

Šar planina
Srbiju krasi pet Nacionalnih parkova – Fruška gora, Tara, Kopaonik, Đerdap i Šar planina. Svim ljubiteljima “divlje” prirode preporučujemo obaveznu posetu Nacionalnom parku Šar planina. Prostire se u dužini od 85 kilometara i smatra se jednim od faunistički najbogatijih područja Evrope.

- Prodaja jagoda -

Najatraktivniji vrh planine je Ljuboten visok 2.498 metara. Samo na Šar planini nalazi se 45 procenata biljnog sveta Srbije zbog čega s punim pravom nosi obeležje skloništa za divlji svet. Takođe, kulturno-istorijsko nasleđe Šar planine ima poseban značaj za srpski identitet i istoriju, a na njenom prostoru nalazi se čak 45 crkvi i manastira.

Međutim, ovo nisu jedine stvari kojima se ovaj Nacionalni park može pohvaliti. Naime, sa 147 različitih vrsta leptira, Šar planina predstavlja najbogatije područje cele Evrope.

Bogovinska pećina
Za ljubitelje istraživanja pećina pravi izbor može predstavljati Bogovinska pećina čiji ulaz se nalazi na 360 m nadmorske visine. Spada u jednu od najdužih pećina u Srbiji, dužina istraženih kanala je oko 6 km. Kroz pećinu teče povremena rečica koja ističe na ulazu, dok dublji delovi pećine obiluju pećinskim nakitom. U Bogovinskoj pećini živi i veoma interesantna fauna kavernikolnih zglavkara.

Srbija se može pohvaliti da kroz njenu teritoriju protiče najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja koja predstavlja veliki turistički potencijal naše zemlje, a reč je naravno o Dunavu. Dunav je druga najduža reka u Evropi i sastavni je deo transevropskog plovidbenog sistema Rajna – Majna – Dunav, koji spaja Atlantik i Mediteran, povezujući zapad i istok Evrope.

U Srbiji prolazi kroz vojvođansku ravnicu i nacionalne parkove „Fruška gora“ i „Đerdap“. Duž njegovih obala nižu se brojna prirodna blaga i kulturno-istorijske vrednosti.

Prirodni i turistički biser opštine Bor je svakako Borsko jezero. Nalazi se u podnožju plаnine Crni Vrh, a “prirodnjaci” će posebno uživati u listopadnim i četinarskim šumama, zelenim livadama i pašnjacima kojima je jezero okruženo. Borsko jezero je samo jedno od 49 koja krase Srbiju pa nećete pogrešiti i na bilo koju stranu da se uputite.

Đavolja varoš
Još jedna odlika prirodnih znamenitosti su i parkovi prirode među kojima se najviše ističe prirodni fenomen Đavolja varoš. Đavolja varoš poznata je po zemljanim kulama. Čine je 202 kamene figure koje su visoke od dva do petnaest metara, a široke od pola do tri metra. Ovaj fenomen jedinstven je u Srbiji i vrlo redak u svetu zbog čega je Đavolja varoš bila i u konkurenciji za prirodno čudo sveta.

Za Đavolju varoš vezuje se legenda po kojoj je đavo mirnim stanovnicima spremio “đavolju vodu” koji su oni popivši je zaboravili na rodbinske veze i rešili da venčaju brata i sestru. Đavolji plan je sprečila vila koja se molila Bogu da spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i svatovi sa mladencima ostaše okamenjeni.

Blic

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana