SAD: Zašto ne treba klonirati neandertalca

0 702

Uprkos nagoveštaju renomiranog harvardskog stručnjaka da bi se danas mogla roditi beba pračoveka, to se neće skoro desiti, a ne bi ni trebalo
hromozomiUprkos provokativnom nagoveštaju renomiranog harvardskog stručnjaka da se, zahvaljujući novoj genetskoj tehnologiji, može sastaviti čitav niz gena neandertalca te da bi se, uz hrabru surogat majku i upotrebu kloniranja, danas mogla roditi beba pračoveka, to se neće skoro desiti, a ne bi ni trebalo.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), neki su pomislili da je naučnik sa Harvarda Džordž Čerč spreman da raspiše konkurs za surogat majku koja bi rodila bebu praistorijskog čoveka, izumrlog pre 35.000 godina, ali je Čerč, kako je naglasio, samo spekulisao o takvoj mogućnosti.

Pošto je kloniranje, međutim, tema koja je oduvek bila obavijena velom misterije, usledila je dvodnevna erupcija komentara pristalica i protivnika ponovnog pravljenja neandertalca.

Ne bi ni trebalo pokušati klonirati bebu neandertalca, zato što bi to bilo neetički i zato što za tako nešto ne postoje očigledni razlozi niti hitna potreba, a osim toga takav projekat ne bi doneo nikakvu vidljivu korist, ocenjuje Si-En-En.

U najboljem slučaju to bi bacilo svetlo na biologiju i ponašanje dalekog pretka današnjeg čoveka, a u najgorem, to bi bio samo vrhunski „rialiti TV šou“.

Loše strane pokušaja kloniranja jednog neandertalca uključuju i velike šanse da se on ubije, pošto bi se napravila beba koja bi mogla biti ozbiljno deformisana, koja ne bi bila imuna na zarazne bolesti i ne bi mogla da konzumira hranu na kakvu smo mi danas naviknuti.

Uz to, potpuna je nepoznanica kakva vrsta ponašanja bi bila „normalna“ ili „primerena“ za davno izumrlog rođaka današnjeg primerka ljudske vrste.

Sve u svemu, takav eksperiment bi doneo više štete nego koristi, a na sličan način bi, u etičkom smislu, bio neprimeren i pokušaj kloniranja mamuta, mastodonta, ptice dodo ili bilo koje druge izumrle životinjske vrste, zaključuje američki TV kanal.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana