Stotinu knjiga najmlađima na dar

0 930

Predrag Milošević, predsednik opštine Sečanj, povodom pravoslavne nove godine posetio srbe u Rumuniji.
karasiPovodom pravoslavne Nove godine i nastupajućih svetosavskih svečanosti, Predrag Milošević, predsednik opštine Sečanj, posetio je Savez Srba u Rumuniji, čije je sedište u Temišvaru. On je poklonio Savezu 100 knjiga, koje su uglavnom namenjene deci koja nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Inače, već 20 godina opština Sečanj organizuje susrete „Pisci na granici”, a ta saradnja sada se proširila i na pisce iz susedne Mađarske. Za vreme boravka u Rumuniji Milošević je posetio i selo Čakovo, gde je rodna kuća najvećeg srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića. Kuća se obnavlja uz pomoć Dositejeve zadužbine iz Beograda i Saveza Srba iz Rumunije. U Čakovu je nekada živelo 2000 građana srpskog porekla, a danas ih ima samo 50. Ovde je i pravoslavni hram izgrađen 1771. godine, a pre osam godina značajno oštećen u požaru. U toku je njegova obnova i objekat je posebno zaštićen od rumunske države.
Pravoslavnom svešteniku Ljubomiru Matiću, povodom pravoslavne Nove godine predsednik opštine Sečanj je uručio prigodne poklone.
– Činimo sve da u selu Jaša Tomić sa naše i selu Fenj sa rumunske strane otvorimo međunarodni granični prelaz, što bi nam omogućilo bolju kulturnu i ekonomsku saradnju. Osim toga, bila bi uspostavljena još brža komunikacija između građana ovih područja, jer je to i najkraći put iz Srbije do Temišvara. Da postoji interesovanje građana za ovaj prelaz upravo su potvrdili protekli božićni i novogodišnji praznici kada je prelaz povremeno otvaran – rekao je Predrag Milošević.
Savez Srba u Rumuniji odlično je organizovan. Od pre dve godine ima izgrađenu i srpsku kuću u kojoj su smeštene sve prostorije ove organizacije. Vlade Rumunije i Vojvodine uložile su preko 700.000 evra u izgradnju ovog funkcionalnog objekta u kome se odvija javni i kulturni i život Srba na ovom području.
– Susreti sa ljudima iz naše matice mnogo nam znače, posebno u ovim danima kada obeležavamo značajne datume srpske duhovnosti. Raduje nas što imamo sve veću podršku koja nam je stigla i od rumunskih vlasti. U našem Savezu ima 20 književnika koji su i članovi Udruženja književnika Rumunije i 12 koji su članovi Udruženja književnika Srbije i republike Srpske. Uskoro pripremamo i izdavanje knjiga naših kolega sa Kosova i Metohije – reči su Slavomira Gvozdenovića, predsednika srpske dijaspore i poslanika u rumunskom parlamentu.
U Rumuniji su i Srbi imali veliki broj organizovanih dočeka pravoslavne Nove godine. Najsvečanije je bilo u Temišvaru, gde živi oko 6000 Srba. Slično će biti i na svetosavskim svečanostima 26. i 27. Januara. Inače u Rumuniji pre 20 godina živelo je više od 30.000 građana srpskog porekla, a danas ih je 18.500. Oni su uspeli da sačuvaju svoje značajne kulturne i duhovne vrednosti, kao što je 50 pravoslavnih crkava i pet manastira, koliko se danas nalazi u Rumuniji.
N. B.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana