Tajna početka života

0 1.032

Argentinsko jezero otkriva tajnu početka života na Zemlji i života na drugim planetima!
Jezero Diamante u zabačenom dijelu Argentine bi moglo pomoći znanstvenicima da dođu do zaključka kako je počeo život na Zemlji te kako bi organizmi mogli živjeti na drugom planetima. Istraživači su pronašli milijune „superbakterija“ u jezeru Diamante s vrlo malim postotkom kisika usred golemog vulkanskog kratera na oko 4.650 metara nadmorske visine.

Stanište bakterije je gotovo istovjetno uvjetima na primitivnoj Zemlji, prije nego što su organizmi počeli stvarati zaštitnu atmosferu s kisikom oko planeta. Uvjeti u jezeru koji uključuju visoke razina arsena i alkalijskih spojeva bi također mogli doprinijeti istraživanju života izvan Zemlje.

„Ovo je vrlo važno znanost i astrobiologiju jer nam otvara prozor u prošlost, ali i pruža mogućnost da istražujemo mogućnost života na drugim planetima“, rekla je mikrobiologinja Maria Eugenia Farias.

Takva bakterija bi mogla preživjeti i na Marsu!

Teoretski, ako takva bakterija može živjeti u uvjetima jezera Diamante, mogla bi preživjeti i na Marsu, kažu znanstvenici.

Takozvani ekstremofili, organizmi koji mogu opstati u vrlo teškim uvjetima, pronađeni su i u drugim dijelovima Zemlje, ali Farias kaže da se u ovom slučaju radi o „poliekstremofilima“ koji uspijevaju opstati u još nezahvalnijim uvjetima.

„Ovdje imamo niz ekstremnih uvjeta na jednome mjestu i zato je ovo mjesto jedinstveno na Zemlji“, objasnila je Farias.

Razina arsena 20.000 puta viša nego u pitkoj vodi

Naime, u jezeru je razina arsena 20.000 puta veća nego u vodi koja je sigurna za piće, a temperatura vode u jezeru često padne ispod ništice. Međutim, nikada se ne smrzava zato što je pet puta slanija od morske vode.

Mutacija DNK-a je bakteriji omogućila otpornost na ultraljubičasto zračenje i nisku razinu kisika, što bi moglo biti zanimljivo područje istraživanja farmaceutskoj industriji.

Farias i njezin tim sada traže financijsku potporu od države kako bi istražili DNK kolonije i pokušali patentirati nove antioksidanse ili enzime koji bi se mogli dobiti iz bakterija.
Izvor: Index.hr

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana