ŠTA SE KRIJE IZA ZAHTEVA ZA IZUZEĆE SUDIJE JOVANOVIĆA?

0 541

Crvena Zvezda je danas uputila dopis, adresovan na Dragana Stojkovića Piksija, u kojem traži izuzeće sudije Srđana Jovanovića za sve utakmice ovog kluba, a posebno za 167. večiti derbi koji je na programu ovog vikenda. U navedenom dopisu uprava kluba iz Ljutice Bodana kao argument za izuzeće sudije Jovanovića navodi dve situacije koje nisu ni približno čiste, ne onako kako ovaj klub želi da ih u javnosti predstavi. Tako se u dopisu navode dve situacije koje se stavljaju na dušu sudiji Jovanovića, na osnovu kojih crveno-beli zaključuju da je ovaj sudija obučen u crno-beli dres, te da stoga ne može više da deli fudbalsku pravdu Crvenoj Zvezdi.
Prva situacija je sa večitog derbija koji je odigran 22. septembra 2019. godine, kada je sudija Jovanović opravdano poništio pogodak igračima Crvene Zvezde zbog prekršaja igrača tog tima nad protivničkim vratarem. Ova situacija je interesantna zbog toga što je ista u etar otišla tek kada je istu u javnost počeo da eksploatiše Zvezdan Terzić, koji je po principu „sto puta ponovljena laž, stoprvi put postaje istina“ fudbalsku javnost zasuo komentarima koji su bili sve, samo ne istina. Takvim stavom Terzić je preko tadašnjeg rukovodstva FSS i poslušnika izdejstvovao da stav tadašnjeg saziva Sudisjke komisije FSS bude da prekršaj nije postojao. Pokušaj struke da ukaže da je prekršaj postojao je ućutkan pretećim porukama, i pozivima. Toliko o prvoj situaciji. Što se tiče druge situacije koju uprava Crvene Zvezde navodi u svom dopisu, radi se o meču Spartak – Partizan koji je odigran u proloćnom delu ovog prvenstva, je toliko delikatna da je stručnu javnost bila podeljena na pola. I jedna i druga pstrana su imali svoje argumente kojima su branili svoj stav. Samom tom oštrom podelom struke sasvim je jasno da ta situacija nije ni približno onako čista u smislu da je učinjena sudijska greška onako kako se predstavilja u navedenom dopisu.
Šta kažu činjenice? Činjenice kažu da Crvena Zvezda nikada nije izgubla utakmicu kada je sudija bio Srđan Jovanović. Od tri meča u kojem su se sastali crveno i crno beli na kojem je fudbalsku pravdu delio sudija Jovanović Crvena Zvezda je dva puta pobedila i jednom igrala nerešeno. Činjenice dalje kažu da su posle svih tih utakmica i igrači i treneri oba tima imali samo reči hvale na račun sudije Jovanovića. Ako je to tako, a jeste – šta se onda krije iza dopisa o izuzeću sudije Jovanovića? Ćinjenice dalje kažu da je na sve tri utakmice Srđan Jovanović demonstrirao evropsko suđenje o čemu je potvrdu dao najveći deo stručne javnosti. E tu je problem! Ne treba Crvenoj Zvezdi u domaćem prvenstvu evropsko suđenje, već im treba suđenje koje će se bazirati na njihovom poimanju fudbalske pravde. Treba ima suđenje koje će se uklopiti u preteću rečenicu na početku prolećnog dela prvenstva da će Crvena Zvezda sve da učini , na terenu i van njega da ponovo bude šampion. Daleko je to, svetlosnim godinama mereno, od fer pleja i sportskog viteštva.
Što se tiče Srđana Jovanovića njemu ovakve utakmice trebaju taman toliko koliko zdravom čoveku čir na zadnjici. Srđan Jovanović je do sada uspešno sudio Realu iz Madrida, Mančester Sitiju, Juventusu, Barseloni, Borusiji iz Dortumnda, Česliju i mnogim drugim velikim klubovima, koji su toliko veliki, da ova dva naša kluba spram njih deluju malo. Jovanović svoju karijeru više nego uspešno gradi na evropskim utakmicama. O tome svedoče reči i Roberta Rosetija, prvog čoveka Sudijskog kimiteta UEFA i Bjorna Kuipersa, člana tog komiteta. Za njih, i na samo za njih Jovanović je sudija na kojeg UEFA ozbiljno računa u narednom periodu. Da su te namere istinite i tačne svedoči prevođenje Jovanovića u Elit grupu evropskih sudija, kao i to da će se ovaj sudija sigurno naći u samoj završnici na utakmicama ovogodišnjeg UEFA klupskog takmičenja. Tako je prošle nedelje Jovanović bio sudija na meču ¼ finala LE Ajntraht – Barselona, a već koliko sutra će biti četvrti sudija na revanš meču Real (Madrid) – Ćelsi. I tu nije kraj ove sezone za ovog sudiju. Svakako ovde treba dodati da je Srđan Jovanović ozbiljan kandidat da se ispred UEFA nađe na SP ove godine u Kataru. Baš sve to što je potonje navedeno je ono što ne odgovara upravi tima iz Ljutice Bogdana. Zbog toga, i ne samo zbog toga naš fudbaal je tu gde jeste, u jednom velikom blatu koji uveliko smrdi.

Na karju ponoviću da Srđanu Jovanoviću ne treba ova utakmica, ali Jovanović treba ovoj utakmici zbog regularnosti.
R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana