Tutankamonovi roditelji bili brat i sestra

0 778

Naučnici su otkrili da je 19-godišnji Tutankamon prerano umro zbog incestuoznog odnosa njegovih roditelja.
Koristeći CT snimke, analizu DNK-a i arheološke informacije naučnici su zaključili da su njegovi roditelji bili brat i sestra, i da je slavni faraon zbog toga bio izuzetno krhkog zdravlja.

Istraživači već godinama pokušavaju otkriju zašto mladi egipatski faraon, koji je na tronu proveo deset godina, nije doživio dvadeseti rođendan.

U slučaju dece koja su rezultat incesta braće i sestara postoji vrlo visoka verovatnoća da će naslediti štetne gene svojih roditelja, što često dovodi do genetskih bolesti.

Do sada je postojalo nekoliko teorija o uzroku njegove smrti. Prema jednoj je Tutankamon ubijen udarcem u glavu, dok je prema drugoj umro od posledica preloma noge. U julu ove godine nemački naučnici objavili su da je, prema njihovom istraživanju, umro od anemije srpastih stanica.

Međutim, poslednje istraživanje proveli su arheolozi i genetičari koji su na CT snimcima otkrili da Tutankamon nije umro od povrede glave. Nakon toga su proveli DNK testiranje mumificiranih ostataka članova njegove porodice koje je otkrilo da mu majka nije jedna od žena njegova oca Ehnatona, već jedna od njegovih pet sestara.

Istim istraživanjem otkriveno je i da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala, i rascep usne. To mu je otežavalo život, ali nije bilo fatalno.

Međutim, DNK analizom otkriveno je da je nekoliko puta u svom kratkom životu bolovao od malarije, koja je možda i bila kobna za faraona krhkog zdravlja.

„Tutankamon se, najverovatnije, borio sa još nekoliko genetskih bolesti dok malarija ili slomljena noga jednostavno nisu prelili čašu i doveli do njegove prerane smrti“, rekao je arheolog Zahi Havaš za septembarsko izdanje „Nacionalne geografije“.
Izvor: 24 Sata

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana